Az Egyesült Királyság gazdasága áprilisban fellendült, mivel a kiskereskedelem és a kreatív iparágak erős növekedése ellensúlyozta a továbbra is gyengélkedő építő- és feldolgozóipart – írta a Bloomberg.

London,-,June,28:,Piccadilly,Circus,Street,At,Night,With
LONDON - JUNE 28: Piccadilly Circus street at night with underground tube station on June 28, 2009 in London, England. London's underground railway is the oldest in the world, dating back to 1863.
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint a bruttó hazai termék 0,2 százalékkal nőtt a márciusi 0,3 százalékos csökkenés után, amikor a heves esőzések és a sztrájkok miatt a fogyasztók vásárlás helyett inkább otthon maradtak.

A második negyedév pozitív kezdete egyelőre csökkenti a kockázatát, ám a valódi vízválasztó a Bank of England (BoE) nyári kamatdöntése lehet, amely továbbra is a makacs ellen küzd.

A BoE kétszázalékos célértéket tűzött ki, ám az infláció továbbra is ennek a négyszerese, így az elemzők azzal számolnak, hogy februárig 6 százalékra – több mint két évtizedes csúcsra – emelik az irányadó kamatokat, ami tovább növeli a háztartásokra nehezedő nyomást.

A brit gazdaság fellendülésre az is árnyékot vet, hogy a legtöbb G7-ország nagyrészt kiheverte a koronavírus-járvány alatt elveszített termelést; az Egyesült Királyság mellett csak Németország az, ahol a kiesést nem tudták bepótolni.

A GDP alakulása a G7-országokban
Két országban is alacsonyab volt az első negyedéves kibocsátás, mint 2019. záró negyedévében.

A GDP-adatokban a háztartások kiadásainak visszafogására utaló jelek láthatók – a magasabb kamatok és a megélhetési válság nyomás alá helyezte az ingatlanszektort, amely az építőipar 0,6 százalékos visszaeséséhez vezetett. A lakáseladások száma és az ingatlanügynökök aktivitása is jelentősen csökkent.

A fogyasztásorientált iparágak növekedtek a hónap során, de így is 8,7 százalékkal maradnak le a járvány előtti szintjüktől.

A feldolgozóipar 0,3 százalékkal csökkent áprilisban, amit elsősorban a gyógyszeripar és az IT-szegmens húzott le. A szolgáltatásokon belül a négynapos orvossztrájk 0,9 százalékos visszaesést okozott az egészségügyi szektorban.

Az ONS havi kereskedelmi adatai szerint az Egyesült Királyságba irányuló teljes árubehozatal 2021 decembere óta a legalacsonyabb szintre, 47,6 milliárd fontra csökkent. A kivitel azonban jelentősen megnövekedett, és az áruforgalmi hiány egy hónap alatt 1,7 milliárd fonttal, 16,2 milliárdra csökkent.

„Az Egyesült Királyság gazdasága áprilisban visszatért a növekedés útjára, és a tevékenység továbbra is ellenállónak bizonyult a megélhetési költségekkel és a magas kamatokkal szemben” – kommentálta az adatokat Dan Hanson, a Bloomberg közgazdásza. 

Mégis, mivel az árnyomás a vártnál jóval kitartóbb, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a BoE újabb lépéseket tesz az infláció ellen, ami a most elért eredmények eltörléséhez vezethet és a gazdaságot visszaesésbe taszíthatja.

Ez jelentős kihívást jelent Rishi Sunak miniszterelnök és kormánya számára, amely a jövő évi választások előtt két számjegyű lemaradásban van a munkáspárti ellenzékkel szemben a közvélemény-kutatásokban, ám ezt az erős gazdasági fellendülés visszafordíthatná.