A hétfőn ismertetett legfrissebb üzleti felmérés szerint markánsan és gyorsuló ütemben csökken az amerikai vállalati szektor által a brit üzleti és befektetési környezetbe vetett bizalom, és ennek elsődleges oka a brit EU-tagság megszűnése (brexit).

Fotó: AFP

A Bain & Company londoni székhelyű globális üzleti tanácsadó cég által a transzatlanti kereskedelem előmozdítására alakult BritishAmerican Business nevű brit szakmai szervezet számára elvégzett vizsgálat szerint a brit gazdaság iránti amerikai vállalati bizalmi index az egytől tízig terjedő skálán 6,5-re süllyedt a tavaly mért 7,3-ről.

A Bain & Company kiemeli, hogy a mérőszám három éve, vagyis a brexit óta csökken, ráadásul az elmúlt egy esztendőben jóval nagyobb ütemben romlott, mint egy évvel korábban, 

2021 és 2022 között ugyanis 7,8-ről süllyedt fél ponttal 7,3-re, onnan viszont 0,8 ponttal gyengült az idei 6,5-re.

A vizsgálat szerint az és Nagy-Britannia politikai, illetve kereskedelmi kapcsolatai állnak az első helyen azoknak a beruházási környezetet érintő kérdéseknek a listáján, amelyekkel a felmérésbe bevont amerikai vállalatok szerint a brit kormánynak foglalkoznia kell.

Arra a kérdésre, hogy megítélésük szerint mi lenne a brit kormány elsődleges feladata a külföldi tőkebefektetések beáramlásának fenntartása érdekében, a brit gazdaságban aktív amerikai cégek 75 százaléka a legfontosabb megoldandó feladatnak Nagy-Britannia és az EU politikai-kereskedelmi kapcsolatainak szorosabbra vonását tartotta.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kiléptek. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem akarta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A brit kormány az Európai Unióval kötött ugyan egy szabadkereskedelmi megállapodást, amely az áruk esetében biztosítja a vám- és kvótamentes kereskedelmet,

 nem küszöböli ki azonban az EU által a külső kereskedelmi partnerekkel szemben alkalmazott adminisztratív előírások teljesítésének kötelmét. A brit exportőröknek – köztük az ottani gazdaságban aktív amerikai vállalatoknak – így nagyon sok egyéb dokumentum mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolást kell csatolniuk minden egyes exporttételhez, és ezeket a fogadó oldalon egyenként ellenőrizni kell.