Tragikus kilátásokkal mutatnak a frissen közzétett beszerzésimenedzser-indexek (BMI) Európa legnagyobb gazdaságainak jövőjét illetően. A BMI esetén az 50 alatti értékek az érintett ágazatok teljesítményének romlását vetítik előre, míg az 50 feletti adatok növekedésre engednek következtetni. 

Male,And,Female,Industrial,Engineers,In,Hard,Hats,Discuss,New
Fotó: Shutterstock

A német feldolgozóipar kilátásait mérő BMI-mutató értéke a májusi 43,2 pontról júniusra 41-re zuhant, 

tovább rontva az Európa legnagyobb gazdaságának várható teljesítményéről alkotott képet. Németország feldolgozóiparának kilátásai 2021 eleje óta folyamatosan romlanak: a lefelé mutató trend a történelmi csúcsot jelentő 67 pontról indult, majd jutott el két és fél év alatt a 2020-as Covid-válság alatt mért mélységbe.

Az euróövezet második legnagyobb piaca, Franciaország feldolgozóiparának jövőképe sem sokkal fényesebb: a francia BMI-adat a májusi 45,7 pontról 45,5-re csökkent, hároméves mélypontra rántva ezzel a mutató értékét.

A két legnagyobb szereplő gyengélkedése pedig 

a teljes eurózóna kilátásait rontotta le, a pandémia előtt legutóbb a 2008-as válság során mért mélységekbe: az eurózóna feldolgozóiparának BMI-je 44,8 pontról 43,6-re csökkent.

A kedvezőtlen pénzromlási adatok miatt tegnap 50 bázispontos kamatemelést végrehajtó Anglia feldolgozóiparának mutatója egyelőre lenyomja az európai adatokat a maga 46,2-es BMI-jével, Magyarország kilátásait meg sem közelíti: a hazai feldolgozóipari BMI-je ugyan még csak májusra vonatkozóan ismert, de akkor a növekedési pályát jelentő 57,1 ponton állt, amelynek az értékében igazán drasztikus csökkenés kellene beálljon, hogy a legnagyobb európai gazdaságok mutatóinak szintjére zuhanjon.

Egyre optimistábbak a magyar kereskedők és termelők, nagyot ugrott a BMI

Az elmúlt három évben nem járt ilyen magasságokban a beszerzésimenedzser-index (BMI) mértéke. Az áprilisi érték még sosem volt ilyen magas.