Jóval optimistábbak voltak a korábbiaknál a magyar kereskedők és termelők, ez szűrhető le a beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisi értékéből, a szezonálisan kiigazított mutató ugyanis 61,9-en állt meg, jóval magasabban, mint márciusban. A korábbi április havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,2), és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (56,1).

Row,Of,Television,On,Shelf,In,Hypermarket,,Supermarket,Or,Electronic
Elektronikai cikkekből ugyanakkor hiány volt. Fotó: Shutterstock

A márciusi stabil bővülést követően áprilisban jelentős fellendülést figyelhetünk meg. A részindexek egytől egyig emelkedtek, többségük bővülő tendenciát mutat. Az új rendelések mennyisége tartja az erős bővülését, ezúttal az indexérték 8,6 százalékponttal nőtt. A termelésimennyiség-index szintén bővülést jelez, az e havi értéke 10,3 százalékponttal magasabb az előzőnél. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, az  értéke 2,5 százalékponttal emelkedett márciust követően. A szállítási átfutási idő értéke ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ám ezúttal 2,6 százalékponttal emelkedett az index, amivel 30 pont feletti értéken áll. A vásárolt készletek index minimálisan, 0,1 százalékponttal nőttek a hónapban. 

A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. 

Az indexe 2,8, az exporté 1,9 százalékponttal nőtt áprilisban. A beszerzési árak emelkedése tartós: a 8,1 százalékpontos növekedés az áremelkedés gyorsulását jelzi. A beszerzésimennyiség-index 4,5 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 7,8 százalékponttal emelkedett ebben a hónapban. A 2023. áprilisi BMI magasabb a márciusi (56) értéknél. Április átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, az áprilisi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított BMI-száma legmagasabb áprilisi érték.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, az egész nyúl, a máj, a papír és a sárgaréz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, elektronikai cikkekből, kartonból, palackból és papírból. Jelentősebb árcsökkenést ugyanakkor nem érzékeltek.