Intim kérdésekre is válaszolniuk kellett azoknak a női jelentkezőknek, akik Bill Gates mellett akartak dolgozni. A jelentkező hölgyeket egy biztonsági cég kérdezte a szexuális múltjukról és a magánéletük további olyan részleteiről, amelyek kapcsán zsarolhatók lehetnek – derült ki a The Wall Street Journal cikkéből. A lap a jelentkezőkkel és a felvételi folyamatot ismerőkkel beszélgetett.

Bill Gates cégéhez, a Gates Ventureshez a női álláskeresőknek állítólag intim kérdésekre is válaszolniuk kellett.
Fotó: AFP

Az informátorok szerint a Gates Ventures személyi szolgáltató céghez pályázó nők 

olyan kérdéseket kaptak, mint hogy a volt-e házasságon kívüli viszonyuk, kedvelnek-e, és ha igen, milyen pornográf tartalmakat, tárolnak-e meztelen fotókat a mobiljukon, táncoltak-e már pénzért, valamint volt-e szexuális úton terjedő betegségük.

A beszámolók alapján foglalkoztatási jogászok és biztonsági tanácsadók úgy vélik, hogy az átvilágítási folyamat állami és szövetségi foglalkoztatási diszkriminációs törvényekbe ütközhet. Carol Miaskoff, a Equal Employment Opportunity Commission jogi tanácsadója szerint egy pozíció betöltéséhez a jelentkezők fizikai és mentális betegségeit nem kérdezhetik. A leendő munkáltató megkérdezheti ugyanakkor, hogy a jelölt jelenleg használ-e kábítószert, és kérhet beleegyezést drogteszthez. Sőt, a vonatkozó törvény a nemi hovatartozással kapcsolatos kérdéseket sem tiltja, ám az arra adott válasz nem okozhat hátrányt az álláspályázat sikerességére.

Bill Gates szóvivője szerint a Gates Ventures nem tud arról, hogy a háttérellenőrzésekor bárkitől ilyeneket kérdeztek volna, de ha ilyen mégis megtörtént, az elfogadhatatlan lenne, mint ahogy az is, ha a Concentric Advisors biztonsági cég megszegte volna a szerződésüket és a törvényt is. A Contrenctic – amelynek a székhelye ugyanabban az épületben van, mint Gates cégéé –, ugyancsak azt nyilatkozta, hogy a jogszabályok szerint járt el.

A biztonsági társaság szóvivője hangsúlyozta, hogy nem tesznek fel a szexualitásra vagy az egészségügyi előéletre vonatkozó kérdéseket, és ha ilyen témában elhangoztak is információk, azokat az álláskeresők csakis önként adhatták meg. A vállalat képviselője azt is elmondta, hogy a megbízóiknak nem adnak ajánlásokat arra, hogy foglalkoztassák-e az általuk ellenőrzötteket. 

A Concentric a jelölt őszinteségét és zsarolással szembeni sebezhetőségét méri. 

A folyamat általában egy önkéntes nyilatkozattal kezdődik, és nem adnak át a megbízóiknak minden, a biztonsági átvilágítás alatt megvitatott adatot.

Az álláspályázók azonban a WSJ-nek azt mondták, hogy egyáltalán nem önként adtak ki magukról érzékeny információkat. A lap birtokába jutott jelentkezési dokumentumból pedig az látható, hogy a szűrési folyamat igenis foglalkoztatási célokat szolgált. A beleegyező nyilatkozatban a jelentkezőknek meg kellett adniuk a korábbi drog- és alkoholfogyasztási szokásaikat, valamint az orvosi és a pszichiátriai történetüket, amiket a biztonsági vállalat később átadott a Gates Venturesnek.

Munkajogászok szerint attól, hogy az álláskereső aláír beleegyező nyilatkozatot, még nem jogszerű a törvény tiltotta kérdések feltevése.

Jeffrey Epstein fiatal nővel való viszonyával zsarolta Bill Gatest

Az elítélt szexkereskedő, Jeffrey Epstein úgy tűnt, hogy megfenyegette Bill Gatest, és megpróbálta megzsarolni a multimilliárdost egy orosz bridzsjátékossal folytatott kapcsolata miatt.