Nagy-Britannia munkaerőpiaca váratlanul beszűkült áprilisban, rácáfolva a közgazdászok előrejelzéseire és a Bank of England (BoE) reményeire is, amelynek valószínűleg újabb kamatemelésről kell döntenie, hogy lefaragjon az inflációból – írta a Bloomberg.

Glass skyscrapers loom through the mist at night over the Bank of England and the Royal Exchange in the City of London as the UK once again slumps into a recession on 14th November 2022 in London, United Kingdom. The City of London is a city, ceremonial county and local government district that contains the primary central business district CBD of London. The City of London is widely referred to simply as the City is also colloquially known as the Square Mile.
A szűk a BoE munkáját is megnehezíti, amely több mint egy éve küzd a makacs inflációval.
Fotó: Mike Kemp

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint a munkanélküliségi ráta az április végéig tartó három hónapban 3,8 százalékra csökkent, szembemenve a 4 százalékra vonatkozó előrejelzésekkel.

A foglalkoztatottak száma a negyedév során rekordszintre, 33,1 millióra emelkedett, és ezzel először haladta meg a járvány előtti szintet – ezzel szemben G7-ek többi tagállama már hónapokkal ezelőtt elérte ezt.

A brit munkanélküliség alakulása 2023. április
 

Bár a fizetésnövekedés továbbra is erős maradt, a bérek még mindig lassabban emelkednek, mint az ami a fogyasztók vásárlóerejét gyengíti, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb megélhetési válságát okozva. A beszűkült munkaerőpiac a BoE munkáját sem könnyíti meg, amely a 12. egymást követő kamatemelés után sem tudta tartósan megfékezni az inflációt.

A Reed Jobs jelentése szerint az áprilisig tartó három hónapban az új állások esetén a fizetés 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ám az inflációval kiigazított reálbérek még mindig 1,3 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az emelkedő árak felemésztik az emberek fizetését, ezért ragaszkodnunk kell az agresszív inflációcsökkentő politikánkhoz, hogy újra növelni tudjunk a brit állampolgárok életszínvonalán

– nyilatkozta Jeremy Hunt pénzügyminiszter.

A gazdaságnak az országot érintő, hónapok óta tartó sztrájkhullám is árt, az ONS adatai alapján ugyanis csak áprilisban 257 ezer munkanap esett ki munkabeszüntetések miatt, ez pedig valószínűleg júniusban sem enyhül: a következő hetekben a köztisztviselők, köztük az útlevélkezelők és az orvosok is sztrájkolni fognak.

Ezzel a tavalyi év eleje óta majdnem 3,9 millió munkanapot veszítettek el, ami a legtöbb 1989–90 óta, amikor Margaret Thatcher miniszterelnökségének utolsó napjaiban a sztrájkok mellett országszerte zavargások törtek ki.

A befektetők arra számítanak, hogy a BOE a nyár folyamán folytatja a kamatemelést, kezdve a június 22-i 25 bázispontos, 4,75 százalékra való növeléssel. A globális pénzügyi válság több mint egy évtizeddel ezelőtti kezdete óta nem voltak ilyen magasak a kamatok.

A piac hosszú távon úgy látja, hogy a BoE közel 120 bázisponttal emeli a hitelfelvételi költségeket, így az irányadó kamat 2024 februárjára 5,7 százalékra nő.