Drasztikus lépésre készül az Axel Springer, a német médiavállalat az iparági nehézségek miatt jelentős leépítéssel járó átalakítást tervez a zászlóshajójának számító Bild bulvárlapnál.

Apps of the newspapers "Bild" and "Die Welt
ILLUSTRATION - 23 January 2023, Berlin: The apps of the newspapers "Bild" and "Die Welt" can be seen on the screen of a smartphone, while the paper editions of the newspapers lie on a table in the background. The Axel Springer media group wants to significantly expand its reach in the USA. In Germany, the group is working on a new structure for its media business with the flagship brands Bild and Welt. (To dpa: "Axel Springer wants to become America's biggest publisher") Photo: Monika Skolimowska/dpa (Photo by Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Monika Skolimowska / AFP

A kiadó jelentős, három számjegyű leépítést jelenthet be hétfőn a legnagyobb példányszámban eladott európai lapnál. Az elbocsátások főként a regionális tudósítókat érintik majd a mintegy 600 fős szerkesztőségen belül a Handelsblatt értesülései szerint. 

A költségcsökkentés keretében egyes regionális irodákat bezárnak, másokat összevonnak majd a lap belső ügyeire rálátó források szerint, és várhatóan a 2021-ben indított Bild TV televíziós csatorna is tovább zsugorodik. A lap megkeresésére az Axel Springer nem kívánt reagálni.

A Bild és a Welt márka fémjelezte német médiaüzletág a kiadón belül problémás területnek számít, mert míg az állás- és ingatlanközvetítéssel foglalkozó digitális platformok növekednek, a két lap üzleti tevékenysége hanyatlik. A Springer csoportban érdekelt Kohlberg Kravis Roberts (KKR) pénzügyi befektető és a kanadai CPPIB nyugdíjalap állítólag támogatja a tervezett átalakítást.

Mathias Döpfner vezérigazgató számára egyre kevésbé fontos a német média, irányításával a vállalat sokkal aktívabban fektet be az amerikai piacon, amit a Politico 2021 őszi megvásárlása is jelez.

A most kiszivárgó átszervezéstől százmillió eurós megtakarítást remél a társaság, amelynél a tavalyi, 3,9 milliárd eurós forgalom 85 százalékát és a háromnegyed milliárd eurós nyereség 95 százalékát a digitális üzletág adta.

A hírek szerint a Bild vezetésében is változások lesznek, Yvonne Weiss főszerkesztő ugyanis a bennfentesek szerint távozik a bulvárlap éléről.