Nem valószínű, hogy az OPEC+-országok a vasárnapi, bécsi ülésükön további olajtermelés-csökkentésről döntenek névtelenségüket kérő források szerint. Még annak ellenére se, hogy az Egyesült Államokban irányadó WTI alaptípus határidős ára benézett a hordónkénti 70 dolláros szint alá.

Operating,Oil,Well,Profiled,On,Dramatic,Cloudy,Sky,,In,Active
Fotó: Shutterstock

A Reutersnek ugyanakkor egy harmadik forrás azt mondta, hogy még túl korai lenne biztosat mondani, mivel a miniszterek közötti kétoldalú megbeszélések a találkozót megelőzően, szombaton fognak lezajlani. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy áprilisban az olajkartell a kitermelés visszafogásáról döntött, azonban néhány nappal a találkozójuk előtt a delegáltak még kizárták ezt a lehetőséget, amivel gyakorlatilag félrevezették a piacot. A lépéssel sikerült a Brent alaptípus árát 87 dollár fölé tornászni, de csak ideiglenesen.

A termelés redukálását támasztja alá, hogy május végén Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter figyelmeztette az olajpiaci spekulánsokat. A Standard Chartered bank elemzői jegyzetükben azt írták, hogy a nyersanyagra felvett shortpozíciók többéves csúcsra emelkedtek, legutóbb a pandémia kezdetén, 2020 elején fogadtak ennyien az energiahordozó árának esésére. A szakértők pedig úgy látják, hogy a shortpozíciók utóbbi időben látott felhalmozódása erősen növeli a további termeléscsökkentés valószínűségét az OPEC+ vasárnapi ülésén.

Rijád az áresésre játszó shortosok kiszorítását tartja fontosnak, így valószínűleg a kitermelés csökkentésére fogja felszólítani a kartellt. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ideig szintén úgy vélekedett, hogy szükséges lenne visszavágni a kitermelést az olajárak fenntartása érdekében, újabban viszont azt hangoztatja, hogy azok közelednek a gazdaságilag indokolt szintekhez, ami arra utal, hogy nem várható azonnali változás a szervezet kitermelési politikájában. 

Ezt erősítette meg Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes is, aki azt nyilatkozta, hogy nem vár új lépéseket az üléstől, mert a recessziós félelmek egyelőre nem igazolódtak, legföljebb lassabb a a korábban jelzettnél. Hajan Abdel-Gáni iraki olajminiszter is azt mondta május közepén a Reutersnek, hogy az OPEC+ találkozóján nem lesz további csökkentés, országát legalábbis nem kérték ilyesmire.

Újabb rekordon India orosz olajimportja

India az összes olajimportjának már a kétötödét Oroszországból szerezte be áprilisban, ezzel párhuzamosan a közel-keleti és afrikai olajfajták részesedése 22 éve a legalacsonyabb szintre csökkent. A feltörekvő gazdaság legnagyobb beszállítója már fél éve Oroszország, amelyet Irak és Szaúd-Arábia követ.