Aránytalan és elhamarkodott az európai uniós szervek reagálása az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új lengyel törvényre, Varsó ezügyben csütörtökön írásos tájékoztatást küld Brüsszelnek – jelentette be Szymon Szynkowski vel Sek uniós ügyekért felelős lengyel miniszter. A miniszter azzal kapcsolatban nyilatkozott a TVP1 lengyel közszolgálati televízióban, hogy az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén megvitatták az aznap hatályba lépett lengyel jogszabályt, Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos pedig aggodalmainak adott hangot a törvény kapcsán.

SZYNKOWSKI vel SEK, Szymon
Fotó: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Ez szerintem aránytalan és elhamarkodott reakció

– jelentette ki Szynkowski vel Sek, hozzáfűzve: az EP-vita során valótlan információkon alapuló vélemények hangzottak el.

A miniszter Reynders két kijelentését kérdőjelezte meg. Egyrészt szerinte nem igaz, hogy a bizottság döntései ellen nem lehet fellebbezni, másrészt valótlan állításnak nevezte azt is, hogy a testület megakadályozhatná egyes jelöltek indulását az őszi lengyelországi parlamenti választásokon – érvelt Szynkowski vel Sek.

Bejelentette: 

a Reyndersszel az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseket követően Varsó csütörtökön írásos tájékoztatást küld Brüsszelbe, amelyben bemutatják, hogy a jogszabályból „biztosan nem erednek olyan kockázatok, amelyekről az Európai Bizottság beszél”.

Szynkowski aláhúzta: az EU-szerveknek tényekre kellene alapozniuk a véleményüket. „Adott esetben viszont az a benyomásom, hogy ezek inkább az ellenzéki pártok által terjesztett dezinformáción alapulnak” – fűzte hozzá.

Az előrelépés ellenére is aggódik a magyar és a lengyel jogállamiság miatt az uniós biztos

Sokan már a közelgő magyar uniós elnöki tisztséget is megtorpedóznák.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a wprost.pl hírportálnak megerősítette: azt javasolja, hogy egy lengyelországihoz hasonló vizsgálóbizottságot európai szinten is létrehozzanak.

A csütörtöki lengyel külügyi közlemény szerint a brüsszeli fenntartásokat kiváltó új lengyel jogszabályról Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter amerikai hivatali kollégájával, Antony Blinkennel is beszélt a oslói külügyminiszteri találkozóján. A törvényről a lengyel elnök utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kér.

A jogszabály értelmében a lengyel szejm által megválasztott, jogi és gazdasági szakértőkből is álló kilenctagú közigazgatási bizottság elemezni fogja a 2007–2022 közötti intézkedéseket, és ennek alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését.

Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni. A bizottsági döntés ellen közigazgatási bíróságnál lehet fellebbezni.