BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több pénz jut Észtországnak az uniós helyreállítási alapból

Az Európai Tanács elfogadta Észtország helyreállítási tervének módosítását, ami azt jelenti, hogy még több pénzt kap az ország az uniós forrásokból. Ezzel Észtországé az első olyan nemzeti terv, amely REPowerEU-fejezetet tartalmaz. A megváltozott globális gazdasági körülményekre tekintettel hamarosan minden EU-s ország módosításokat nyújthat be, hogy több forráshoz férhessen hozzá a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból.

Az Európai Tanács a mai napon módosító végrehajtási határozatot fogadott el Észtország helyreállítási és rezilienciaépítési tervével kapcsolatban. Észtországé az első olyan nemzeti terv, amely REPowerEU-fejezetet tartalmaz. Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy Észtország felgyorsítsa a tiszta energiára való átállást, diverzifikálja energiaellátását és javítsa energiahatékonyságát.

Flag,Of,European,Union,And,Estonia,Waving,Together,In,The
Fotó: Shutterstock

A terv további pontokon is módosult annak érdekében, hogy tükrözze az Európai Bizottság által 2022. június 30-án közzétett, a reál bruttó hazai termék (reál-GDP) változásait figyelembe véve aktualizált maximális pénzügyi hozzájárulást. Emellett tükrözi egyes projektek olyan változásait is, amelyek objektív körülmények miatt következtek be azóta, hogy Észtország tervét 2021 októberében először jóváhagyták.

A Bizottság szerint az Észtország által benyújtott módosítás nem érinti az észt helyreállítási és rezilienciaépítési terv relevanciáját, eredményességét, hatékonyságát és koherenciáját.

Számítani kell arra, hogy 2023 folyamán előbb-utóbb mind a 27 tagállam legalább egyszer kérni fogja a módosított nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervére vonatkozó új végrehajtási határozat elfogadását annak érdekében, hogy hozzáférhessen a REPowerEU keretében nyújtandó új, vissza nem térítendő támogatásokhoz vagy rendelkezésre álló hiteleket igényelhessen, illetve hogy figyelembe lehessen venni a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből származó aktualizált allokációkat.

Recesszióban ragadt a kardcsörtető Észtország, hiába csökkent az infláció

Majdnem fél évvel előbb érte el a csúcsot az észt infláció, mint a magyar, hasonló szinten. Azóta majdnem megfelezték, az észt gazdaság mégis beleragadt a recesszióba: utoljára 2021-ben láttak gazdasági növekedést, amikor Kaja Kallas kormányfő hatalomra került.

Mi az a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz?

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz az EU nagyszabású pénzügyi támogatási programja, amellyel a világjárvány által előidézett, az európai gazdaságot érintő kihívásokra kíván reagálni. A 744 milliárd euró értékű eszköz a tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítési terveiben foglalt reformok és beruházások támogatását szolgálja.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet 11. cikkének második bekezdése kimondja, hogy az egyes tagállamoknak nyújtandó vissza nem térítendő pénzügyi támogatáshoz tartozó maximális pénzügyi hozzájárulásokat a Bizottságnak 2022. június 30-ig aktualizálnia kell, mégpedig a reál-GDP növekedésének 2020. évi változásával és a reál-GDP-nek a 2020–2021-es időszakban bekövetkezett összesített változásával kapcsolatban az Eurostat által összeállított eredményadatok alapján.

Ennek következtében az Észtországot megillető maximális pénzügyi hozzájárulás 969 millió euróról 863 millió euróra csökkent.

2023. március 9-én Észtország a Bizottsághoz módosított nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervet nyújtott be, amely REPowerEU-fejezetet is tartalmaz 83,4 millió EUR összegű, vissza nem térítendő támogatással. A módosított helyreállítási és rezilienciaépítési terv figyelembe veszi az aktualizált maximális pénzügyi hozzájárulást is, és a Bizottságnak szóló, indokolással ellátott kérelmet tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a Bizottság módosítsa a 2021. októberi tanácsi végrehajtási határozatot, tekintettel arra, hogy a terv részben már nem megvalósítható olyan objektív körülmények miatt, mint a magas infláció, a költségek 2021 óta történt növekedése és az ellátási lánc zavarai. 

Észtország 6,6 millió euró átcsoportosítását is kérte a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból, így a módosított terv értéke 953 millió euró.

Az új terv szerint az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedések a helyreállítási és rezilienciaépítési terv teljes allokációjának 59,4 százalékát, a digitális célkitűzéseket támogató intézkedések pedig a 24,1 százalékát teszik ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.