Az amerikaiak érdekes gondolkodására mutatott rá egy kedden közzétett felmérés, amelyben arra keresték a választ, hogy szerintük mit jelent gazdagnak lenni.

Us,Dollar,Falling.,Rich,Bank,Worker.,Investment,In,Yourself.,Businesswoman
Gazdagnak lenni nem feltétlen egyenlő a nagy vagyonnal az amerikaiak szerint.
Fotó: Just Dance

Az Egyesült Államok lakosságának körében végzett reprezentatív kutatás megállapította, hogy az amerikaiak szerint az a gazdag, akinek legalább 2,2 millió dollár vagyona van. Ennek ellenére a válaszadók 48 százaléka úgy véli, hogy már most is gazdag, pedig átlagosan csak 560 ezer dollárjuk van.

Korosztályt tekintve a legnagyobb arányban az Y és a Z generáció érezte magát vagyonosnak. Esetükben 57, illetve 48 százalék volt ez az arány, míg az X generációnak csupán 41, a boomereknek pedig 40 százaléka ítélte meg így az anyagi helyzetét.

A korosztályi besorolásban a boomerek közé az 1940–1959, az X generációba az 1960–1983, az Y generációba az 1984–1994, míg a Z generációba az 1995–2009 között született embereket sorolják.

Az ellentmondásosságot az teremti, hogy az emberek másképp határozzák meg, hogy mit jelent vagyonosnak lenni, ha saját magukra, illetve ha másokra gondolnak – magyarázta Rob Williams, a Charles Schwab pénzügyi tervezésért és vagyonkezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Az emberek a saját anyagi helyzetükről alkotott képét ugyanis jelentősen befolyásolja az ismerősi körük jóléte. 

A válaszolók csaknem fele már akkor gazdagnak gondolja magát, ha hasonló életmódot engedhet meg, mint a barátai. A közösségi médiát használók majdnem harmada pedig azt válaszolta, hogy anyagi helyzetét a családja, a barátai és az ismerősei bejegyzéseihez képest ítéli meg. Ez különösképpen igaz az Y és a Z generációkra, amelyek 61-61 százaléka vélekedik így. Tőlük messze lemaradnak az X és a boomerek korosztályai, amelyek 39, illetve 31 százaléka érzi magát gazdagnak akkor, ha az ismerőseikhez hasonló életszínvonalon élhetnek.

A gazdagság sok amerikai felfogásában túlmutat a vagyonon. A felmérésben részt vevők közel kétharmada szerint a szeretteikkel való jó kapcsolatok fontosabbak a pénznél a gazdagság meghatározásában. Ennél is nagyobb arány, 70 százalék mondta azt, hogy számára a gazdagság inkább azt jelenti, hogy nem kell aggódni a pénz miatt – mutatott rá a Bloomberg a Charles Schwab pénzügyi tanácsadó cég 2023-as Modern Wealth Survey eredményeire.

Többtucatnyi milliárdos gazdagabb az amerikai államkincstárnál

Vészesen lecsökkent a washingtoni pénzügyminisztérium pénztartaléka az adósságplafon emelése előtt.