Német képviselők egy csoportja hétfőn látogatott volna a spanyolországi Donana térségébe, hogy megbizonyosodjon arról, mennyire fenntartható az ottani epertermesztés. Azonban a hirtelen meghirdetett előrehozott választások és a térség jelentősége a kampányban végül arra sarkallta őket, hogy kihagyják az utazást.

A többpárti, környezetvédelmi német küldöttség hétfőn érkezett Madridba, ahol a területet irányító spanyol tárca tisztviselőivel találkoztak, ám Andalúziába – ahol termelőkkel, környezetvédelmi aktivistákkal és helyi tisztviselőkkel is találkoztak volna – már nem utaztak tovább, hogy ne befolyásolják a július 23-ára kitűzött választást.

Fotó: AFP

Az aszály ugyanis a Donana Nemzeti Park vízgazdálkodását is a reflektorfénybe állította a választások közeledtével, miközben a víz túlhasználata felerősíti az aszály káros hatásait. Azonban a környező Huelva adja a spanyol epertermelés 98 százalékát és az uniós 30 százalékát. A konzervatív néppárt által vezetett helyi kormányzat ezért a nemzeti park környékén is engedélyezné az öntözést, ami tovább rontaná a veszélyeztetett terület helyzetét. Állítják, hogy a gazdák csak a felszíni vizeket használnák öntözésre, a földalatti víztározókat ezzel nem veszélyeztetve – írja a Reuters.

A kormányzó szocialisták szerint a térségben nincs elegendő víz a gazdák számára, sem felszíni, sem földalatti, míg a tudósok szerint a vízhasználás korlátozása segíthet a feltöltetni a kiszáradt lagúnákat a nemzeti parkban.

Miután a múlt héten helyi választásokon leszereplő szocialista Pedro Sanchez előrehozott választást hirdetett, a kérdés politikai jelentősége megnőtt, hiszen a miniszterelnök a környezetvédelem kérdését helyezte kampánya középpontjába. Sanchez a hőhullámok, erdőtüzek és aszály idején a szerinte klímatagadó ellenzékkel szemben kívánja megvédeni Donanát.

Mindeközben német fogyasztói kampány is indult a spanyol eper bojkottjára, hogy a közeli természeti kincsek megmenthetők legyenek. Ezt a spanyol gazdák alattomosnak és károsnak nevezték.

Orbán Viktor a Vox elnökének: szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat

A miniszterelnök szerint együtt kell működniük azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, és jelezte, a Santiago Abascallal folytatott megbeszélésen megerősítették elkötelezettségüket a Fidesz és a Vox együttműködése mellett.