Nemzetközi gazdaság

Nagyon rossz állapotúak a kijevi óvóhelyek

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra, derült ki azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte az óvóhelyek felülvizsgálatát.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere szerint a szombaton megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, és mindössze 597 volt megfelelő.

Russian attacks continue on Ukraine
A kijevi óvóhelyek többsége nem felel meg a feladatának.
Fotó: AFP

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra

– írta a Telegramon vasárnap a miniszter, aki először alig hitt az adatoknak és a szemének. Mint írta, szombaton a polgármesterrel ellenőrizték a főváros egyik kerületében az óvóhelyeket, amik nagy többségben zárva voltak. A tárcavezető további ellenőrzéseket helyezett kilátásba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte az összes bunker ellenőrzését pénteken, miután Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légi csapás idején nem tudtak bejutni az egyikbe. A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy van bizonyos fokú felelőssége, de azt mondta, hogy mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki – közölte az MTI.

A kijeviek mindennapjaik része, hogy bármelyik pillanatban szaladniuk kell az óvóhelyekre az életükért, mint ahogyan a lenti videóban is látható.

 

 

óvóhely vizsgálat Kijev orosz-ukrán háború bunker
Kapcsolódó cikkek