Másfél éve nem tapasztalt szintre csökkent a török Májusban Törökországban 39,6 százalékos átlagos áremelkedést mértek éves alapon, ami épphogy meghaladta a piac 39,2 százalékos becslését és elmaradt az áprilisi 43,7 százaléktól.

Turkish,Lira,Banknotes,In,Hand,Against,The,Background,Of,Vegetables
A török fogyasztói infláció még mindig magas, de már csak fele akkora, mint tavaly ősszel volt.
Fotó: Shutterstock

Az infláció enyhülését befolyásolta, hogy az állami statisztikai hivatal a lakossági gázfogyasztást figyelmen kívül hagyta a számításaiban.

A TurkStat a gázárakat májusban nullásként könyvelte el, miután Recep Tayyip Erdogan elnök arra a hónapra – választási kampányfogásként – ingyen adta az energiaforrást a háztartásoknak.

 

Az intézkedés hatását jól mutatja, hogy a lakhatás és a közüzemi szolgáltatások költségei 20,7 százalékot emelkedtek májusban, szemben az áprilisi 43,2 százalékkal. Az élelmiszer-infláció pedig 17 hónapos mélypontra csökkent, 52,5 százalékra a korábbi 53,9-ről. Minden más termékkategóriában azonban árszínvonal-gyorsulás történt.

A TurkStat hétfőn közzétett adataiból az is kiderült, hogy

 havi szinten az árszínvonal-növekedés négy év óta először került nulla közelébe. 

A maginfláció – amelyből az ingadozó tételeket kiszűri – ugyanakkor az áprilisi 45,5 százalékról 46,6-re gyorsult májusban éves szinten.

A török infláció havi változása 2023. május
 

Habár az éves infláció az októberi 86 százalékos csúcs elérése óta hetedik egymást követő hónapban lassult, az árnyomás enyhülése vélhetően nem lesz tartós, mivel a török valuta folyamatosan és erősen leértékelődik. A török lírával már most is rekordalacsony szinten kereskednek. Az év eleji árnövekedés lassulásának nagy részét a statisztikai bázishatásoknak tulajdonították. A Bloomberg felmérése 39,2 százalékos éves inflációra számít.

Fordulat jöhet Törökország gazdaságpolitikájában

Erdogan május végén az elnökválasztás második körében győzött, és pártja – szövetségeseivel együtt – megőrizte a többségét a parlamentben. Az elnök az új ciklusban átalakítja gazdasági csapatát, hogy megpróbálja visszanyerni a befektetők bizalmát.

Mehmet Sims új államkincstári és pénzügyminiszter az előző kabinetekben miniszterelnök-helyettesként és pénzügyminiszterként dolgozott. Ő a Merrill Lynch korábbi stratégája, akiről a befektetők úgy tartják, hogy a hagyományos közgazdaságtan híve, nem pedig a korábbi éveket meghatározó unortodox gazdaságpolitikájáé. 

Ez azt jelentheti, hogy Erdogan szakíthat az eddigi kormányzati felfogással.

A török központi bank az elmúlt két évben szokatlanul alacsonyan tartotta irányadó kamatlábat, megfelelve Erdogan kérésének, aki szerint a gazdaság felpörgetése alacsony hitelfelvételi költségekkel érhető el. A vele ellenszegülő jegybankelnököket Erdogan rövid úton eltávolította az intézmény éléről. 

Erdogan harmadszor is letette az államfői esküt

Megkezdődött a politikus következő elnöki ciklusa.