Akinek kétségei vannak, hogy az év végére egy számjegyűre csökkenhet a magyar annak érdemes rátekintenie a kedden közzétett török inflációs adatokra, amelyek – igaz, hogy a miénknél jóval magasabb drágulási ráták mellett – illusztrálják, hogy a bázishatás mekkora változást képes okozni. Ilyenkor a jelenben tulajdonképp nem történik semmi, csak épp a 12 hónappal korábbi összehasonlító adat mozdult el valamelyik irányba, és ez okozza az inflációs ráta drasztikus változását.

Close Up Photo Of Seller And Buyer's Hands In Farmer's Market Close up photo of two hands exchanging money for shopping. One of hands is female's hand and the other one is a male's hand. Fruits and vegetables are seen blurred on the background. The money is Turkish Lira. Shot in daylight with a full frame mirrorless camera. török, líra, infláció, pénz, money,
Fotó: Getty Images

A törököknél – ahol a jegybank már 2021 ősze óta nyesegeti a kamatait, fittyet hányva a magas inflációnak, amelyet még a líraárfolyam zuhanása is súlyosbított – 2021 végére hirtelen nagyon magasra hágott az infláció, és a most közölt, 2022. decemberi adatot az akkori árakhoz hasonlították. 

És a Mont Blanc is kevésbé magas, ha a Tátrához mérjük, mint ha a Gellérthegy-hez: a bázishatás miatt a török éves infláció rátája decemberben hatalmasat esett, a novemberi 84,4 százalékról 64,3 százalékra, kilenc hónapos mélypontra. (A magyar infláció novemberben 22,5 százalék volt.)

 

Ez még mindig rendkívül magas, de a bázishatás miatt a következő hónapokban további csökkenés várható, hiszen 2022-ben meredeken emelkedett tovább az inflációs ráta. Természetesen csak akkor működik a bázishatás, ha nem érkezik újabb inflációs sokk. Mindenesetre a központi bank tavaly év végén – 9 százalékos rátánál – már felhagyott az irányadó kamata csökkentésével, ami hozzájárult a líra gyengüléséhez és az infláció szárnyalásához.

A törököknél van „hagyománya” a magas inflációnak, a ráta az elmúlt fél évszázadban többször is járt a novemberben megint megkóstolt csúcson vagy fölötte, és a tavalyi elszaladást jórészt saját intézkedéseiknek köszönhetik. 

 

Ha nem folytatódik ez az inflációgerjesztő politika a júniusban esedékes választások előtt, a bázishatások segíthetnek tovább lassítani az éves drágulást. 

Volt azonban az inflációjuknak egy általuk nem befolyásolható, nemzetközi komponense is: nagyjából ugyanazok a tényezők, amelyek 2021 óta Nyugat-Európában 10, Közép-Európában 20 százalék környékére – évtizedes csúcsokra – pörgették a drágulás éves rátáját. 

Ha újabb nemzetközi sokkok érkeznek, azok felülírhatják a „jótékony” bázishatást – a törököknél is és Európában is, beleértve Magyarországot.

A világgazdaság a pandémia 2020-as megérkezése óta bővelkedik bizonytalanságokban, és így van ez 2023-ban is, amikor folytatódik az orosz–ukrán háború, és az év elején vigyázó szemüket sokan az esetleg cunamivá magasodó kínai Covid-hullámra vetik. 

Keserves jóslatot közölt a világgazdaságról a német bölcs

A világ legtöbbet idézett közgazdászai közé tartozik Ulrike Malmendier, aki nem túl optimista évindító jóslatokat közölt a német Handelsblattban. Fel kell készülni rá, hogy idén újra összeomlanak a beszállítói láncok, és az epicentrum Kína – figyelmeztetett.