A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény többnapos nemzetközi konferenciát szervez a béke témájában a héten. Az eseményen áttekintik az orosz–ukrán háború társadalmi és gazdasági hatásait, valamint a béke lehetséges forgatókönyveit. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitóbeszédében elmondta, hogy Beregszászban saját oktatási központjuk van, így a szervezet számára kifejezetten fontos, hogy mi történik Ukrajnában. Éppen ezért a konferencián körbejárják, hogy miért érdemes békét kötni, többek között geopolitika és vallási szemszögből is.

Szijjártó Péter szerint Európa legfőbb érdeke a mihamarabbi orosz–ukrán béke. 
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter hivatalos oldala

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter első vendégként szólalt fel a konferencián. Beszéde elején hangsúlyozta, hogy Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van, az orosz–ukrán háború pedig regionális háború globális hatásokkal. A konfliktusnak olyan súlyosak a következményei, hogy könnyen globális lehet maga a háború is, nem csak a hatásai. Az ilyen súlyos kihívásokkal még sosem szembesült. A miniszter aláhúzta, hogy az európai embereknek semmilyen felelőssége nincs a konfliktus kirobbanásában, ugyanakkor mindenki viseli annak a terheit, például az és a megugró energiaárak tekintetében.

Tizenöt hónappal a kitörés után nagyobb az eszkaláció esélye, mint valaha és az Európai Unió versenyképessége rosszabb, mint valaha 

– mondta. 

Hozzátette: az Európai Unió nem tudja kezelni a gazdasági válságot és elősegíteni a békét, sőt, szankciós hisztériába lovallta magát.

A tárcavezető elmondta, hogy az európai országok versenyre akarnak kelni az Egyesült Államokkal, ami hiba. Súlyosan veszélyes spirál alakult ki abban a tekintetben, hogy az uniós államok versenyeznek az amerikai fegyverfelajánlásokkal, miközben Amerika ebben a tekintetben nagyhatalom. A fegyverszállítások pedig még több ember halálához vezetnek. Emellett az európai vállalatok versenyképessége hatalmasat csökkent. Európában a gázárak a hétszeresére nőttek, az áramárak megtriplázódtak. 

„Olyan nemzetként, amelynek a tagjai meghalnak a háborúban, azonnali tűzszünet követelünk és azt, hogy kezdődjenek béketárgyalások egy fenntartható, biztonságos állapot létrehozására” – mondta.

Két súlyos következménye van a háborúnak

A háború egyik súlyos következménye a világ újrablokkosodása, a másik pedig annak a kérdése, hogy hol fognak kikötni később a most Kijevnek leszállított fegyverek a konfliktus után.

A nyugat-európai politikusok szét akarják választani az európai és a kínai gazdaságot, ami megint csak hiba, véli a tárcavezető, aki szerint a politikusokkal ellentétben a gazdaság szereplői tisztában vannak azzal, hogy a sikeres működéshez kellenek a kínai vállalatok is.

A fegyverek súlyos instabilitásokhoz és katasztrófához vezethetnek. Az Ukrajnának leszállított fegyverek miatt regionális konfliktusok alakulhatnak ki, megdőlhetnek sérülékeny hatalmak. Ezekkel együtt pedig

nőhet a terrorfenyegetettség és az Európára nehezedő migrációs nyomás.

Emlékeztetett, hogy a világ nagyobb a transzatlanti térségnél, ha ebből kitekintünk, akkor láthatjuk, hogy a világ elsöprő része békét akar – tette hozzá.

Szijjártó elmondta, hogy a színfalak mögött az európai külügyminiszterek egyetértenek a magyar állásponttal, ám különböző megfontolásokból az ellenkezőjét nyilatkozzák.

 

Sajtóhírek szerint Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt újabb fegyverek finanszírozását

Magyarország blokkolja a Kijevnek szánt fegyverek finanszírozását, amely a nyolcadik 500 millió eurós utalás lenne a békekeretből.