Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője szerdán részt vett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsának párizsi ülésén. Itt aláhúzta, hogy az ukrajnai háború hatásai a közvetlen szomszédságban nagyon súlyosak, ráadásul magyar emberek is áldozatul esnek a harcoknak.

Következményei lesznek, ha az OTP a háború nemzetközi támogatóinak listáján marad.
Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

„Magyarország ezért rendkívül érdekelt abban, hogy minél előbb véget érjen a háború” – szögezte le a megbeszéléseken, mint ahogyan egy nappal korábban egy konferencián is. 

A miniszter elmondta, hogy hazánk területére egymilliónál is több menekült érkezett az orosz–ukrán háború elől, és történelme legnagyobb humanitárius akciójában mintegy 1300 iskolában tanulnak menedéket kérő gyerekek.

Szijjártó kijelentette, hogy a magyar kormány kiáll az OECD ukrajnai támogatási programja mellett, illetve kétoldalú módon segít kórházak, iskolák újjáépítésében, továbbá fontos intézmények működtetéséhez járul hozzá anyagilag.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden egyes, háborúval eltöltött nap fokozza az emberek szenvedését, ismeretlen számú újabb áldozattal jár, valamint hatalmas újabb költségeket jelent a jövőbeli újjáépítési erőfeszítések szempontjából” – fogalmazott.

Szijjártó Péter emellett kitért arra is, hogy az illetékes ukrán hatóságok felvették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP Bankot, amely a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából meghatározó, legnagyobb magyar bank, mintegy hárommillió hazai ügyféllel, ami a lakosság 30 százaléka. „Ez abszolút tisztességtelen, nincsen köze a valósághoz, a bank nem sértett meg semmilyen ukrán vagy nemzetközi szabályt” – mondta.

Ezért felkérte az OECD-t, hogy lépjen fel az eltávolítás érdekében, továbbá  figyelmeztetett, hogy a pénzintézet listán tartása akadályokat, kihívásokat fog jelenteni az Ukrajnával folytatott fokozott együttműködés szempontjából.

Szijjártó Péter: az ukrán propaganda működik

Addig fogja ellenezni Magyarország félmilliárd euró kifizetését az európai békekeretből, ameddig az OTP Bank rajta van a háború szponzorainak listáján – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyek tanácsát követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az OTP semmilyen nemzetközi egyezményt nem sértett meg. A tárcavezető szerint továbbra sincs javulás a kárpátaljai magyarság helyzetében, úgy fogalmazott, hogy az ukrán propaganda működik.