A Yale School of Management üzleti vezetőket kérdezett arról, hogy mit gondolnak a mesterséges intelligencia (MI) emberiségre gyakorolt jövőbeni hatásairól. Mint kiderült, a vezérigazgatók jókora hányada, pontosabban 42 százaléka, attól tart, hogy az MI öt-tíz éven belül képes lehet elpusztítani az emberiséget.

Business,Robotic,Arm,Holding,Human,Skull.,Artificial,Intelligence,Concept
A megkérdezett vállalatvezetők majdnem fele szerint a mesterséges intelligencia éveken belül kipusztíthatja az emberiséget.
Fotó: Willyam Bradberry

A felmérést a Chief Executive Leadership Institute egyik virtuális rendezvényén végezték, ahol 119 vezetőt kérdeztek meg a témában, köztük a Walmart, a Coca-Cola, a Xerox, és a Zoom vezérigazgatóját, valamint gyógyszeripari, médiabeli és feldolgozóipari cégvezetőket.

Az üzleti vezetők élesen megosztottak voltak abban, hogy a mesterséges intelligencia mennyire veszélyes a civilizációra. Míg a vezérigazgatók 34 százaléka szerint az MI tíz éven belül potenciálisan elpusztíthatja az emberiséget, 8 százaléka ezt az időt már csak öt évre taksálja. 

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 58 százaléka azonban nem aggódik emiatt, mert úgy véli, ilyen sohasem történhet meg. A felmérésből kiderült az is, hogy a menedzserek mindössze 13 százaléka ítélte úgy, hogy általánosságban túlértékelik a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket.

A vállalatvezetők szerint az MI három iparágra lesz jelentős hatással. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az egészségügy, 35 százaléka szerint az informatikai szolgáltatások, valamint 11 százaléka szerint a média és a digitális szolgáltatások területein hoz óriási változást a mesterséges intelligencia – közölte a kutatás megállapításait a CNN.

Aki lemarad, kimarad: hamarosan munkahelyi elvárás lesz a ChatGPT használata

A munkavégzést is átalakítja a mesterséges intelligencia, alapvető fontosságúvá válik a „promptolás”, amelynek megértését és használatát már az MI által generált tanár is segíti. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint egyre több munkáltató keresi a ChatGPT-tapasztalattal rendelkező dolgozókat.