Mérsékelni kell a jelenlegi és potenciális kockázatokat, amelyeket a mesterséges intelligencia (MI) jelent az egyénekre, a társadalomra és a nemzetbiztonságra nézve – szögezte le Joe Biden a Fehér Házban, egy kétórás tárgyaláson, amelyen amerikai tisztségviselők és vezérigazgatók vettek részt.

Kyiv,,Ukraine,-,April,,2023:,Hold,Smartphone,With,Openai,Chat
Fotó: Shutterstock

Washington közölte: a találkozón őszinte és konstruktív megbeszélést folytattak arról, hogy a vállalatoknak átláthatóan szükséges tevékenykedniük, és tájékoztatniuk kell a döntéshozókat a mesterséges intelligencia működéséről. A tegnapi kétórás megbeszélésen jelen volt Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, Satya Nadella, a Microsoft vezetője, Sam Altman, az OpenAI és Dario Amodei, az Anthropic irányítója – írja a Reuters.

Az egyeztetésen részt vett Kamala Harris alelnök és több kormányzati tisztviselő, köztük Jeff Zients, Biden kabinetfőnöke, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter is. Harris azt nyilatkozta, hogy a technológia javíthatja az életminőséget, de adatvédelmi, polgárjogi és biztonsági problémákat vet fel. Az alelnök közölte a jelen lévő cégvezérekkel: felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a mesterséges intelligenciát használó termékeik – például a chatbotok – biztonságosak legyenek.

Hangsúlyozta, hogy a kormány nyitott az új szabályozás előmozdítására, és támogatja az MI-vel kapcsolatos törvényeket. A kabinet bejelentette továbbá, hogy a Nemzeti Tudományos Alapítvány 140 millió dolláros beruházással támogatja hét új, mesterséges intelligenciával foglakozó kutatóintézet beindítását. Az is kiderült, hogy a Fehér Ház irányítási és költségvetési hivatala politikai iránymutatást ad ki az MI szövetségi kormányzati felhasználásáról. Az újságírók kérdésére a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI vezérigazgatója, 

Sam Altman azt válaszolta, hogy a vállalatok és a kormány azonos véleményt képviselnek a területen. 

A generatív mesterséges intelligencia idén robbant be a köztudatba a ChatGPT bejelentése után, azóta számtalan vállalat jelentette be chatbot fejlesztését vagy kiadását. A felhasználók milliói kezdték el tesztelni az ilyen eszközöket, amelyek egyesek szerint képesek orvosi diagnózisok felállítására, forgatókönyvek írására, jogi beadványok készítésére és szoftverek hibakeresésére, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a technológia hogyan vezethet a magánélet megsértéséhez, torzíthatja a foglalkoztatási döntéseket, valamint csalásokat és félretájékoztató kampányokat indíthat.

Figyelmeztet a szakértő: a ChatGPT nem tudja megcsinálni az adóbevallást

Automatizálni kell és érdemes is, de a könyvelők munkáját azért még nem veszi el a mesterséges intelligencia – mondja a Process Solutions folyamatszakértője, Sólyom Attila.