BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aki lemarad, kimarad: hamarosan munkahelyi elvárás lesz a ChatGPT használata

A munkavégzést is átalakítja a mesterséges intelligencia, alapvető fontosságúvá válik a „promptolás”, amelynek megértését és használatát már az MI által generált tanár is segíti. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint egyre több munkáltató keresi a ChatGPT-tapasztalattal rendelkező dolgozókat.

Immár magyar nyelven is elérhető az a mesterséges intelligencia (MI) szakértői és egyetemi oktatók közreműködésével összeállított online tanfolyam, amely mindenfajta háttérismeret nélkül a ChatGPT professzionális felhasználójává tehet bárkit néhány óra alatt, és amely tudás segítségével növelhető a munkavégzés hatékonysága.

Vancouver,,Canada,-,Feb,15,2023,:,Microsoft,Bing,And
Vancouver, CANADA - Feb 15 2023 : Microsoft Bing and ChatGPT icons seen in an iPhone screen.
Fotó: Shutterstock

A Promptmaster minősített prompttervező online kurzusának sajátossága, hogy a néhány perces videós oktatóanyagokból álló tanfolyam során egy teljesen a mesterséges intelligencia (MI) által generált, mégis hús-vér embernek látszó tanár magyarázza el a hallgatóknak az alapoktól kezdve, hogyan használhatják hatékonyan a ChatGPT-t.

Mi az a prompt?

Az angol prompt kifejezés még a nyolcvanas évekbeli MS-DOS operációs rendszer jellemezte időkre nyúlik vissza, parancs volt a magyar megfelelője. Az MS-DOS-ban ugyanis a rendszert egy parancssoron keresztül lehetett elérni, a számítógépnek adott különböző parancsokon keresztül. Most a mesterséges intelligencia, például a ChatGPT számára írt utasításokat, kéréseket, parancsokat nevezzük promptnak.

Mit ad a tanfolyam?

A ChatGPT és szélesebben véve a mesterséges intelligencia számtalan szakmát és munkakört alakít át teljesen azáltal, hogy automatizál olyan feladatköröket, mint a tartalomírás, az ügyfélszolgálat és az adatelemzés.

A Goldman Sachs befektetési bank jelentése szerint az MI 300 millió teljes munkaidős állást helyettesíthet néhány éven belül.

A tanfolyam az alapoktól építkezve témakörök széles skáláját fedi le, többek között:

  • az MI-elmélet alapjai, beleértve a természetes nyelvi feldolgozást és a nagy nyelvi modelleket,
  • a ChatGPT képességeinek, korlátainak és használati eseteinek mélyreható ismerete,
  • a jól működő promptok kulcsfontosságú elemei, a hatékony promptolás eszközei,
  • komplex promptolási stratégiák, gondolatláncpromptok, beágyazott promptok, fordított promptok.

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők digitális tanúsítványt kapnak. Előzetes tudás vagy tapasztalat nem szükséges a kurzushoz, amelyet mindenki a saját tempójában haladva, akár egy-két óra alatt is elvégezhet.

Mit vesz el a mesterséges intelligencia?

Mi inkább azt szoktuk mondani, hogy nem az MI fogja elvenni az emberek állását, hanem azok a munkavállalók, akik hatékonyan tudják használni tevékenységük során az MI-t, többek közt a ChatGPT-t

– mondta a Világgazdaság megkeresésére David Taylor, a Promptmaster AI oktatási platform társalapítója.

Becslései szerint néhány éven belül a munkahelyek felében kulcskompetencia lesz a ChatGPT használata,

azaz a promptolás.

„Ugyanúgy, ahogy a szövegszerkesztő programok, az e-mail és az internet használata, az MI gyakorlati alkalmazása is beépül majd a mindennapi munkavégzésbe. Nem mindegy ugyanakkor, hogy ezt a tudást az elsők között szerezzük-e meg, és így versenyelőnyre teszünk szert a munkaerőpiacon, vagy akkor, amikor már alapkövetelménnyé válik. Egy friss felmérés szerint egyébként tízből kilenc munkáltató már most kifejezetten keresi a ChatGPT-tapasztalattal bíró dolgozókat” – tette hozzá.

Mire használjuk a ChatGPT-t?

„A ChatGPT-promptok professzionális használata lehetővé teszi a munkavállalók és cégvezetők számára, hogy értékes megoldásokat hozzanak létre a nagy nyelvi modellek segítségével, ami végső soron jelentős hatékonyságnövekedéshez, tájékozottabb döntéshozatalhoz és optimalizált működéshez vezet. Tehát nemcsak az operatív munkavégzésben, hanem a stratégiai tervezésben és a kreatív feladatokban is fontos támaszt nyújthat a mesterséges intelligencia” – mondta lapunknak Szabados Levente MI-szakértő, a Neuron Solutions társalapítója és a Frankfurt School of Finance & Management oktatója, aki szakértőként irányította a tanfolyam létrehozását. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.