Nemzetközi gazdaság

Zaharova: Oroszország nélkül nem rendeződhet a konfliktus

Moszkva szerint semmi értelme olyan békecsúcsot rendezni, ahol az orosz fél nem lehet jelen. Lavrov szerint Putyin mindig nyitott a párbeszédre.

Az ukrajnai konfliktus kimenetelének Oroszország kirekesztésével való meghatározása kudarcra van ítélve – jelentette ki szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A politikus Kijevnek arra a kezdeményezésére reagált, hogy orosz részvétel nélkül hívjanak össze egy úgynevezett globális békecsúcsot.

Annual news conference by Russia's Foreign Minister Lavrov
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 14 : (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Minstry Spokesperson Maria Zakharova attends an annual news conference given by Russia's Foreign Minister Lavrov to sum up the results of the Russian foreign policy for 2021. Russian Foreign Ministry Press Service / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry Press S / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Zaharova felszólította a felelősségteljes országokat, hogy ne vegyenek rész egy ilyen provokatív fórumon.

Az ukrajnai konfliktus kimenetelének meghatározására irányuló kísérletek Oroszország részvétele nélkül, mint azt mindenki jól tudja, kudarcra vannak ítélve

– emelte ki Zaharova.

Hozzátette, hogy a Nyugat megpróbálja meggyőzni a globális Dél országait, hogy vegyenek részt egy Oroszország nélküli békecsúcson. Kifogásolta, hogy a fórumra, amelynek egyetlen célja szerinte az, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországgal szemben ultimátumszerű követeléseket megfogalmazó békeformuláját népszerűsítse, olyan országokat akarnak meghívni, amelyeknek elvileg semmi közük az ukrajnai eseményekhez, csak be akarják őket sorolni a nyugati álláspont támogatóinak táborába.

A szóvivő az orosz nyelv durva diszkriminációjával vádolta meg azt a határozatot, amelyet az Európa Tanács Velencei Bizottsága hozott a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvényről július 12-én. Problémásnak nevezte azt, hogy bár a dokumentum a kisebbségi nyelvek differenciált kezeléséről szólt, egyetlen nyelvet állapított meg fő nyelvként, noha a társadalom többsége egy másik nyelven beszél, amelyet a törvényhozás szintjén kivonnak a használatból.

Ez nem csak diszkrimináció, ez keresztes hadjárat az orosz nyelv ellen, globális nyugati erőfeszítés, amelyet többek között a kijevi rezsim hajt végre az orosz nyelv, az orosz kultúra, minden orosz eltörlése érdekében

– fogalmazott a szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Pervij Kanal állami televízió Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című háttérműsorának nyilatkozva azt mondta, hogy nem érdemelnek tiszteletet a nyugati vezetőknek azon nyilvános nyilatkozatai, hogy beszélni szándékoznak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ha érdekelt vagy a párbeszédben, az elnök sohasem fog elutasítani egy ilyen kapcsolatfelvételt

– jelentette ki a tárcavezető.

Lavrov úgy gondolja, hogy eleve kudarcra ítéltetett az egypólusú világrend fenntartására törekvő országoknak azon elképzelése, amely szerint az ukrajnai konfliktus felszításával meggátolják Oroszország megerősödését.

Egyúttal hangot adott Moszkva gyanújának, hogy egyes országok zsoldosoknak álcázva hivatásos katonákat küldenek Ukrajnába. A Kreml információi szerint ugyanis a konfliktusövezetben hatalmas létszámú külföldi katonai szakértői csoport tartózkodik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan visszautasította az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának azt a megállapítását, miszerint Oroszország megsérti a gyermekek jogait, miközben az orosz hadsereg intézkedéseket hozott a védelmük megerősítése érdekében.

Katonáink többször is, a tulajdon életük kockáztatásával hoztak intézkedéseket a gyermekek megmentése érdekében, hogy kimenekítsék őket az ágyúzás elől, amelyet egyébként Ukrajna fegyveres erői folytattak a polgári infrastruktúra ellen

– nyilatkozta Peszkov.

Az ezzel kapcsolatos aggályok azután erősödtek fel még jobban az orosz hadsereggel szemben, hogy többen, köztük gyerekek is életüket vesztették, és több mint ötvenen megsebesültek, amikor kedden orosz rakétatámadás talált telibe egy éttermet a kelet-ukrajnai Kramatorszkban.

Orosz hadihajók jelentek meg Tajvan partjainál

Két orosz hadihajót észlelt Tajvan a keleti partja közelében. Nem szokványos, hogy Oroszország hajói megjelenjenek a Filippínó-tenger déli részén, így Tajpej készültségbe állította a flottáját és a hajóelhárító rakétarendszereit. Arról nincs hír, hogy a két orosz hajó miért úszott be a tajvani vizekre, illetve hova tartanak.

 

 

Dmitrij Peszkov Marija Zaharova Szergej Lavrov Oroszország
Kapcsolódó cikkek