Közélet

Fontos hidat lőttek ki az ukránok

Krím és Herszon között gyengülhet a fegyverek és a csapatok áramlása a támadás nyomán.

Ukrán rakéták találták el a Krím félszigetet és Dél-Herszont összekötő Csonhari hidat, ezért a forgalmat elterelik – közölték csütörtökön a megszálló hatóságok. A Krím kapujának is nevezett híd egyike a félszigetet a szárazföldi Ukrajnával összekötő kapcsolatoknak, és fontos eleme a herszoni orosz csapatok utánpótlási vonalának.

A történteket nem kommentálták ukrán részről, ám Kijev korábban jelezte, hogy a 2014-ben elvesztett Krímet is szeretné visszaszerezni, és onnan is szeretné kiűzni az orosz csapatokat – idézi fel a Reuters.

BRITAIN-AVIATION-SHOW-AEROSPACE-MANUFACTURINGA member of the military walks past a MBDA Storm Shadow/Scalp missile at the Farnborough Airshow, south west of London, on July 17, 2018. (Photo by BEN STANSALL / AFP)
A britektől kapott Storm Shadow rakéta csaphatott le.
Fotó: AFP

Vlagyimir Szaldo, Herszon oroszok által kinevezett kormányzója szerint a híd megrongálódott, de áldozatok nincsenek. Egy a Telegramon közzétett kép szerint egy nagy lyuk látható a hídon, amely alatt látszik a víz felszíne is. Szaldo szerint az ukránok a brit Storm Shadow rakétákat használhatták a támadáshoz.

A Krím oroszok által kinevezett kormányzója, Szergej Akszjonov pedig arról beszélt, hogy a hídon kívül a szakértők azt is vizsgálják, mikor indulhat meg rajta újra a forgalom.

 

Storm Shadow híd Ukrajna Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek