Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij szerint egy hét múlva derülnek ki az erőműrobbantás következményei

Kijev háborús bűnnek nevezte a kahovkai vízerőmű elleni támadást. Ukrajna a robbantás miatt új szankciós csomagot szeretne Oroszország ellen.

A kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, az újságírók ukrajnai napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: AFP

Hozzátette, hogy becsléseik szerint 35-70 település kerülhet víz alá.

Tudjuk, hogy nagy gondok lesznek az ivóvízellátással az egész országrészben, és nemcsak Herszon megyében, hanem a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai régiókban is. A tragédia következményei majd akkor lesznek ismertek, amikor a kiömlött víz már visszahúzódott. Kiderül, mit hagyott maga után

– mondta az államfő.

Zelenszkij felfedte, hogy az ukrán különleges szolgálatok már korábban tervet dolgoztak ki arra az esetre, ha a kahovkai tározó gátja felrobbanna. Ukrajna tudott arról, hogy az oroszok 2022-ben aláaknázták a gátat.

„Ez az információ a hírszerzésünktől származott, majd megosztottuk partnereinkkel, akik megtudták, hogy az Oroszországi Föderáció a velük együttműködő helybeliekkel már tavaly aláaknázta a gátat” – részletezte az ukrán elnök.

Zelenszkij kedden újabb haditanácsot hívott össze, amelyen meghallgatta a hírszerzésnek a kahovkai vízerőművel kapcsolatos jelentését.

A fő következtetés az, hogy a robbanás szándékos volt, de nem tervszerű. Viszont a gát összeomlása nem akadályozta meg Ukrajnát abban, hogy felszabadítsa saját területeit

– jelentette ki az államfő a Twitter-oldalán.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenergo állami vállalat közleményében azt írta, hogy a hét végére a víztározó megszűnik létezni.

A vállalat vezérigazgatója szerint a kahovkai tározóból kiömlő víz tetőzése várhatóan június 7-én délelőtt következik be, és kettő-négy napon belül a tározó teljesen kiürül. Ihor Szirota szerint ezt a forgatókönyvet figyelembe véve az árvíz sújtotta területeken a vízszint stabilizálódása valószínűleg a következő négy-öt napban bekövetkezik.

Kiálltak Ukrajna támogatása mellett a Bukaresti Kilencek

A kilenc ország államfői kedden Pozsonyban tanácskoztak. A fórum egyik fő témáját az orosz–ukrán háború szolgáltatta.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek