Közélet

Egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet

A kahovkai vízerőmű felrobbantása miatt legalább 150 tonna motorolaj került a Dnyeper (Dnyipro) folyóba. Az eddigi értesülések szerint a robbantásnak nincsenek sem civil, sem katonai áldozatai.

Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet –  jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban.

Critical dam on the Dnipro River destroyed near Kherson, southern Ukraine epa10675811 A still image taken from a handout video made available by the telegram account of the President of Ukraine, Volodymyr Zelensky on 06 June 2023 of water running through a breakthrough in the Kakhovka dam, in Kakhovka, Kherson region, southern Ukraine, amid the Russian invasion. Ukraine has accused Russian forces to have destroyed a critical dam and hydroelectric power plant on the Dnieper River along the front line in southern Ukraine on 06 June. A number of settlements were completely or partially flooded, Kherson region governor Oleksandr Prokudin said on telegram. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/OFFICIAL CHANNEL PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY HANDOU -- MANDATORY CREDIT: OFFICIAL CHANNEL OF THE PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES epa10675811 A still image taken from a handout video made available by the telegram account of the President of Ukraine, Volodymyr Zelensky on 06 June 2023 of water running through a breakthrough in the Kakhovka dam, in Kakhovka, Kherson region, southern Ukraine, amid the Russian invasion. Ukraine has accused Russian forces to have destroyed a critical dam and hydroelectric power plant on the Dnieper River along the front line in southern Ukraine on 06 June. A number of settlements were completely or partially flooded, Kherson region governor Oleksandr Prokudin said on telegram. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/OFFICIAL CHANNEL PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY HANDOU -- MANDATORY CREDIT: OFFICIAL CHANNEL OF THE PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Fotó: MTI

A genfi egyezmények szerint egy vízerőmű felrobbantása kétségtelenül tömegpusztító fegyverek válogatás nélküli használatának minősül

– emlékeztetett Podoljak.  

Az orosz erők 205. gépesített lövészdandárjának katonái hosszú ideig tartózkodtak a kahovkai vízerőmű területén – jegyezte meg az Ukrajinszka Pravda hírportál. Most többnyire mozgósított emberek harcolnak az alakulatban Oroszország különböző részeiből. A dandár parancsnoka a 40 éves Eduard Sandura alezredes – tette hozzá az ukrán hírportál.

Már kora reggel nyolc települést és a megyeszékhely, Herszon városának egy lakóövezetét teljesen vagy részben elöntötte a víz a kahovkai vízerőmű orosz megszállók általi felrobbantása következtében. 

A kahovkai vízerőmű felrobbantása miatt legalább 150 tonna motorolaj került a Dnyeper (Dnyipro) folyóba és komoly veszélye van annak, hogy még további 300 tonna kerülhet bele.

Az árvíz nyolcvan települést fenyeget – jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján, miután az államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tagjait. Az eddigi értesülések szerint a robbantásnak nincsenek sem civil, sem katonai áldozatai. A védelmi tanács elrendelte a civilek evakuálását a veszélyeztetett zónákból, és a kahovkai tározótól függő települések ivóvízzel való ellátását.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szörnyű háborús bűnnek és az elmúlt évtizedek valószínűleg legnagyobb, ember okozta európai katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást. 

Kuleba közölte: felháborította, hogy egyes nyugati tömegtájékoztatási eszközök Ukrajna esetleges felelősségére utaltak a kahovkai vízerőmű felrobbantásáért. „Egyes médiumok közzétették, hogy Kijev és Moszkva egymást vádolják a kahovkai gát lerombolásával, ez bennem felháborodást vált ki, mert ez a tényeket és a propagandát egy szintre állítja.” A miniszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna hatalmas humanitárius és környezeti válsággal néz szembe.

A lakosság evakuálása, az ivóvíz biztosítása és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének garantálása a legfontosabb

Denisz Smihal miniszterelnök szerint prioritást élvez a lakosság evakuálása, az ivóvíz biztosítása, és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének szavatolása ugyanis a kahovkai víztározó látja el hűtővízzel a nukleáris létesítményt.

A kormányfő kiemelte, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a helyzet egyelőre ellenőrzés alatt áll.

Tájékoztatott arról, hogy helyi idő szerint 13 órakor különvonatok is indulnak a veszélyeztetett települések lakóival Ukrajna más régióiba.

Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök közben arról számolt be, hogy a főváros környékét keddre virradóan újabb orosz rakétatámadás érte, aminek következtében egy kollégium épülete és több mint húsz gépjármű rongálódott meg. Személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek