Nemzetközi gazdaság

Amerika kitiltaná a kínai mesterséges intelligenciát a felhőkből

Folytatódik a technikai fölényért vívott küzdelem a két szuperhatalom között.

A Biden-adminisztráció a felhőszolgáltatások korlátozására készül meg nem erősített sajtóinformációk szerint. Az erről szóló szivárogtatások alig egy nappal követik Peking hétfői döntését, amellyel a csipgyártáshoz szükséges kulcsfontosságú nyersanyagok közül két fémre vezetett be korlátozást. Ez feltehetően válasz volt a holland kormány pénteken közzétett szabályaira, amelyek a csipgyártáshoz szükséges gépekre vonatkoznak.

Az amerikai tisztviselők ugyanakkor a The Wall Street Journalnak azt mondták, hogy a felhőszolgáltatások terén bevezetni tervezett intézkedések csak bezárják a fejlett csipek tiltásán nyitva hagyott kiskaput. Hiszen 

az Amazon Web Services vagy a Microsoft Azure ügyfelei tulajdonképpen továbbra is hozzáférhetnek a tiltott félvezetőkhöz, vagyis inkább az azok által megnyitott számítási kapacitásokhoz.

3d,Rendering,Circuit,Cloud,With,Humanoid,Robot
3d rendering circuit cloud with humanoid robot
Fotó: Shutterstock

A felhőszolgáltatások korlátozásának keddi megszellőztetése csupán két nappal előzi meg Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtöki kínai útját, aki igyekszik olvasztani a két szuperhatalom fagyos viszonyán, miután a múlt hónapban már Antony Blinken amerikai külügyminiszter is járttöbb hónapos késéssel – az ázsiai országban.

A legújabb  korlátozásokat a tervek szerint a következő hetekben, az októberben bevezetett csiptilalom felülvizsgálatakor fogja bejelenteni az amerikai kereskedelmi minisztérium. A legfejlettebb félvezetők exportjának tiltásával a mesterséges intelligencia terén próbál előnyhöz jutni az Egyesült Államok Kínával szemben. Így a korlátozások is ezekre a kínai vállalatokra vonatkozhatnak, különösen, ha azoknak állami és főként katonai hátterük is van.

 

csipgyártás korlátozás felhőszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek