Az ukrajnai háború kirobbantásának következményeként soha nem látott mértékű nettó tőkekiáramlás volt Oroszországból 2022-ben, az országot 239 milliárd dollár hagyta el – írta az Insider a moszkvai székhelyű makrogazdasági elemző- és rövid távú előre jelző központ hétfői jelentésére hivatkozva.

Moscow,,Russia,04,September,2021:,Building,Of,The,Central,Bank
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben Oroszország folyó fizetési mérlegének többlete 2022-ben rekordmagas, 227 milliárd dolláros értéket ér el, mivel az ország olaj- és gázexportjából származó bevételek megugrottak, míg az az ukrán háború miatti átfogó szankciók miatt visszaesett.

Az elemzés szerint a tavalyi tőkekiáramlás négyszerese volt a 2021-es évinek, és 70 százalékkal több, mint 2008-ban, a pénzügyi világválság idején.

A Világbank adatai szerint ez a tőkekiáramlás még Görögország 2022-es 219 milliárd dolláros GDP-jénél is nagyobb. A jelentés szerint 2023 első felében eddig további 27 milliárd dollár áramlott ki Oroszországból. Ennek egy része valószínűleg a szomszédos országokba távozott, ahová az oroszok egy része az ukrajnai háború kitörése után menekült. 

A kiáramlás nemcsak az átutalásokat, hanem a tengerentúli befektetéseket is magában foglalja, amelyek az invázió óta folyamatosan hagyják ott az országot.

Ebben Oroszország nincsen egyedül, a feltörekvő piacok is erősebben ki vannak téve a tőkekiáramlásnak, miután az amerikai dollár jelentősen megerősödött a helyi valutákkal szemben.

Bár az ukrajnai háború első évében úgy tűnt, hogy Oroszország gazdasága jól tartja magát, a helyzet a visszafojtott a gyenge rubel és most a rekordméretű tőkekiáramlás miatt egyre rosszabbra fordult. 

Ez egy lassú égés. Ahogy telik az idő, annál nehezebb lesz egyben tartani az orosz gazdaságot, és meg kell hozniuk a nehéz döntést, hogy a háború a fontosabb, vagy az ország stabilitása

– jelentette ki Timothy Ash, a Chatham House Oroszország és Eurázsia programjának munkatársa.