Az fontolgatja azt a javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szankciókkal sújtott Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosszelhozbank) leányvállalatot hozzon létre, amely ismét csatlakozna a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez – értesült a Financial Times. Brüsszel ezzel a lépéssel próbálná megóvni a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amely július 17-én lejár, és lehetővé teszi az ukrán exportot.

Július 17-én lejár a fekete-tengeri gabonamegállapodás.
Fotó: AFP


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, Oroszország genfi ENSZ-képviselője hétfőn jelentette ki, hogy Moszkva nem látja értelmét az egyezmény meghosszabbításának, mivel a Nyugat „felháborítóan” viselkedett a megállapodással kapcsolatban. 

Oroszország többször is meghosszabbította a megállapodást a kedvező változások reményében. Azonban amit most látunk, az nem ad okot arra, hogy beleegyezzünk a status quo fenntartásába

 – nyilatkozta Gennagyij Gatilov az Izvesztyija című lapnak.
Az orosz bank visszaengedése a SWIFT-be Moszkva egyik követelése, amely szerepelt a gabonamegállapodás érdekében az ENSZ-szel tavaly kötött hároméves paktumban. A brit gazdasági napilap öt forrásból megerősített értesülése szerint a kérdésről az uniós vezetők is egyeztettek múlt heti csúcstalálkozójukon. Az ötlet támogatói szerint ez lenne a „legkevésbé rossz opció”, hogy meggyőzzék Vlagyimir Putyint a gabonaegyezmény újabb meghosszabbításáról. Brüsszeli vélemények szerint ugyanis az orosz fenyegetés most komolyabb, mint eddig bármikor.

Daily Life in Kaliningrad
Bonyolítja a helyzetet, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank az állam tulajdona.
Fotó: AFP


A Financial Times szerint a javaslat is mutatja, hogy a nyugati kormányok mennyire kétségbeesetten igyekeznek megőrizni a gabonamegállapodást, amely az ország hatalmas mezőgazdasági ágazatának köszönhetően pénzügyi mentőöv Ukrajna számára.
Az uniós tisztviselők jelenleg azt vizsgálják, hogy jogszerű és megvalósítható-e a kivételezés a pénzintézettel. A helyzetet bonyolítja, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank teljes egészében állami tulajdonban van. A korábbi vezérigazgatója, Dmitrij Patrusev a jelenlegi mezőgazdasági miniszter, nem mellesleg Putyin tanácsadójának és az orosz biztonsági tanács titkárának, Nyikolaj Patrusevnek a fia. Patrusev nagy szerepet játszott az Ukrajna elleni háborúban.

UN Chartered Ship Brave Commander With The First Humanitarian Food Aid Cargo For Africa, Since Amid Russia's Invasion Of Ukraine, Lefts The Port Of Ukraine's Town Of Yuzhne.
A gabonamegállapodás pénzügyi mentőövet jelent Ukrajna számára.
Fotó: AFP


A lap emlékeztetett, hogy az EU-tagállamoknak eddig nem sikerült megállapodni szankciómentességről, amely lehetővé tenné bizonyos orosz vállalatoknak, hogy a blokkon keresztül exportálhassanak meghatározott termékeket humanitárius célokból vagy a harmadik világ ellátására. Ezt elsősorban a keleti tagállamok ellenzik, amelyek szerint egy ilyen lépés segítene a Kremlnek finanszírozni a háborút.
 

A konkrét javaslatot sem a Kreml, sem az Európai Bizottság nem kommentálta,

 brüsszeli illetékesek azonban emlékeztettek, hogy az európai szankciók nem vonatkoznak mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kereskedelmére Oroszország és harmadik fél között.