Az Osztrák Iparszövetség (Industriellenvereinigung, IV) konjunktúrabarométere, amelyet a jelenlegi üzleti helyzet és a hat hónapra előretekintő üzleti kilátások számszerűsített szubjektív értékelésének (súlyozott) átlagaként határoznak meg, pontosan nulla pontra csökkent júliusban az előző havi 10,7 pontról. Az üzleti kilátásokat hat hónapos távlatban megítélő mutatószám a már amúgy is alacsony mínusz 11 pontról további 10 ponttal mínusz 21 pontra romlott, ami közepes recessziónak felel meg.

The,Welder,Is,Welding,Steel,Plates
ipar, factory, recesszió
Fotó: Shutterstock

Az üzlet kedvező alakulására a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka számít, több mint egynegyedük viszont romlást vár. Az aktuális üzleti helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 32 pontról 21 pontra csökkent. A megrendelésállomány mutatószáma 28 pontról 19 pontra csökkent, ami már nem elegendő egy fellendülés támogatásához, mert elmarad a kapacitáskihasználáshoz szükséges szinttől.

A vállalatok termelési kilátásait számszerűsítő index mínusz 8 pontról mínusz 17 pontra, még mélyebbre a negatív tartományba süllyedt. A foglalkoztatási kilátások mutatószáma plusz 9 pontról fordult mínusz 10 pontra. Az IV főtitkára, Christoph Neumayer szerint az év vége előtti fellendülésre vonatkozó várakozás már nem tartható fenn az Osztrák Iparszövetség legfrissebb felmérése alapján. Éppen ellenkezőleg, 

az osztrák iparnak a téli fél évben recesszióra kell felkészülnie.

Neumayer szerint a mostani kihívásokkal terhes gazdasági helyzetben ismét el kellene gondolkodni a magánszektor beruházásainak ösztönzését célzó intézkedéseken. Az osztrák cégek immár a nyolcadik egymást követő negyedévben ítélik meg egyre gyengébbnek aktuális üzleti környezetüket, a hat hónapra előretekintő kilátások megítélése pedig egy átmeneti fellendülés után ismét a negatív tartományba billent.

Összességében az üzleti barométer állása alapján az iparszövetség szakemberei nem tartanak valószínűnek egy nagyobb gazdasági válságot, feltéve, hogy az európai gazdaságot nem éri újabb külső negatív sokk. Az osztrák ipar üzleti kilátásai mindazonáltal egyértelműen lefelé tendálnak.

Borús a hangulat Európa legnagyobb gazdaságában

A befektetők az euróövezetben és az Egyesült Államokban várható további kamatemelések miatt látják borúsan a jövőt, valamint az egyik legfontosabb kereskedelmi partnernek számító Kínában is lassú a fellendülés. Az index már a harmadik egymást követő hónapban van nulla alatt, vagyis Európa legnagyobb gazdaságában továbbra is pesszimista a hangulat.