A függetlenség napját hagyományosan grillezéssel ünneplik az amerikaiak, így jó hír a számukra, hogy a lakomát olcsóbban megússzák az idén, mint tavaly. Az American Farm Bureau Federation (AFBF) lobbicsoport és biztosítási hálózat felmérésének eredménye szerint tíz fő számára 67,73 dollárból kihozható a menü, ami három százalékkal kevesebb a tavaly rekordnál. (Egy dollár 344 forint.) 

Adults,Clinking,Glasses,With,Drinks,While,Children,Resting,On,American
A grillezés a július 4-i ünnep hagyományos része.
Fotó: Shutterstock

A családok pénztárcája így is megérzi az extra kiadást, az idei ünnepi menü ugyanis még mindig drágább, mint 2013 óta bármelyik évben a tavalyit kivéve, amikor 69,68 dollárba került. Az idén 14 százalékkal többet kell érte fizetni, mint két éve.

A felmérés során 12, a július 4-i grillezésnél általános ételféle árát vették figyelembe, és ezek többsége, például a csirkemell, a limonádé és a csokis keksz olcsóbb lett az elmúlt egy évben. 

A legnagyobb mértékben a csirke ára csökkent, igaz, volt honnan, miután tavaly rekordmagasságba emelkedett a madárinfluenza miatt.

Két font (majdnem egy kiló) csirkemell átlagára most 8,14 dollár, ami kilencszázalékos csökkenés. Ennél is többel, 16 százalékkal lett olcsóbb a limonádé, egy nagyjából 2,5 literes üveg 3,73 dollárba kerül.

A csirke olcsóbb, a marhahús drágább lett tavalyhoz képest.
Fotó: Shutterstock

Drágult viszont a hamburgerzsemle, a marhahús és a krumplisaláta az egy évvel ezelőttihez képest. A marhahús négy százalékkal, így nagyjából egy kilónyi átlagosan 11,54 dollárba kerül a takarmány drágulása és a szarvasmarha-állomány visszaesése miatt. A rossz időjárás miatt többe kerül a burgonya is, a salátának való 2,5 fontos zsákját a tavalyinál öt százalékkal többért, 3,44 dollárért árulják. A hamburgerzsemle ára még brutálisabb mértékben, 17 százalékkal nőtt, 2,26 dollárba kerül egy csomag.
Az AFBF vezető közgazdásza, Roger Cryan a felmérés eredményével kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni a CNN-nek, hogy a gazdák nem jártak jól. 

Nem ők képezik az árakat, a kiskereskedelmi élelmiszerdollárból való részesedésük mindössze 14 százalék. A gazdáknak fizetniük kell az üzemanyagot, a műtrágyát és egyéb kiadásokat, amelyek mind emelkedtek

 – nyilatkozta.
A felmérés önkéntesek vásárlásain alapul, akik június 1–8. között minden szövetségi államban és Puerto Ricóban 240 üzletben ellenőrizték az árakat. A fogyasztói árindex (CPI) májusban áprilishoz képest mindössze 0,1 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban, az élelmiszereké éves bázison 5,8 százalékkal.