„Magyarország elkötelezett az Öböl-térséghez fűződő kapcsolatainak erősítése mellett, ebben fontos partnernek tekinti Ománt” – hangsúlyozta Varga Mihály az ománi gazdasági miniszterrel, Szaíd bin Mohammed Al-Szaqrival folytatott megbeszélésén.

Omani,Man,In,Traditional,Outfit,Ilooking,At,The,Landscape,Of
Fotó: Shutterstock

„A Mol korábbi, Ománban szerzett olaj- és gázipari tapasztatára építve kiemelt nemzetközi partnernek tekintjük az ománi nemzeti olajvállalatot az energetika terén – mondta a tárcavezető. – Azonban emellett számos területen van lehetőség a kapcsolatok erősítésére: 

többek között a a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, a turizmus és a kultúra területén létrejövő együttműködés konkrét eredményeket hoz majd”

– fejtette ki Varga Mihály. 

A két ország közti kétoldalú áruforgalom 2022-ben 195 százalékkal, 35,6 millió dollárra növekedett, míg az 38 százalékkal, 15 millió dollárra emelkedett

– mondta a magyar tárcavezető a gazdasági kapcsolatokról szólva. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az egyeztetések az Ománból Magyarországra irányuló cseppfolyósított földgázszállítás lehetőségeiről is – tette hozzá Varga Mihály.

A Magyar–Ománi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság alakuló ülését június 14–15-én tartották Budapesten, emellett a közel-keleti ország tervezi egy budapesti nagykövetség megnyitását is. 

Szijjártó Péter: ománi cég építhet olajfinomítót Magyarországon

A finomító 90 milliárd forintból épülhet, és évi 60 millió liter használt olajat finomíthatnak benne újra.