A Magyarország és Omán közötti együttműködés is bizonyítja, hogy a a gazdaság modernizációja abszolút összeegyeztethető a környezetvédelmi célokkal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ománi gazdasági miniszterrel, Szaíd Mohamed Ahmed al-Szakrival közösen megtartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az ukrajnai háború és az világszerte érezteti a hatását. A tárcavezető elmondta, hogy előrehaladott tárgyalások zajlanak Ománnal egy 90 milliárd forintos üzem magyarországi telepítéséről, ahol évi 60 millió liter használt olajat lehet majd újrafinomítani.

oman, magyarország, szíjjártó péter
Szijjártó Péter Budapesten tárgyalt az ománi gazdasági miniszterrel és stábjával.
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

Közölte, az európai uniós szankciók jól működő szállítási útvonalakat vertek szét, jól működő gazdasági együttműködések szöveteit vágták ketté, és az intézkedések ismét a blokkosodás irányába mutatnak. Az összeköttetések, a konnektivitás az, ami jó az embereknek, jó az országoknak, jó a gazdaságoknak, a blokkosodás pedig általában rossz – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott gazdaságként különösen sokat tett versenyképessége növeléséért, amit tanúsít az idei első négyhavi exportrekord is, így az ország abban érdekelt, hogy minél kevesebb akadálya legyen a globális kereskedelemnek, és minél szorosabb legyen az együttműködés a gyorsan fejlődő térségekkel.

Szijjártó Péter ezért sürgette az EU és az Öböl-térség közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi lezárását, illetve szorgalmazta a schengeni vízummentesség megadását a régió országainak.

Szijjártó: a kormány nem járul hozzá EU-s finanszírozásokhoz, amíg az OTP-t le nem veszik az ukrán feketelistáról

A tárcavezető felháborítónak minősítette, hogy az ukrán hatóságok feketelistára tették a legnagyobb magyar bankot.

Kiemelte: 

az együttműködés erősítése azért is fontos lenne, mert az Arab- (Perzsa) öböl államai olyan gazdasági modernizációt hajtanak végre, amely kéz a kézben jár a környezet védelmével.

Kifejtette, hogy Omán hamarosan a zöldhidrogén gyártásának egyik globális központjává fog válni, és Magyarország kíván lenni ezen a téren az első számú partner Közép-Európában.

Bejelentette, hogy 

előrehaladott tárgyalások zajlanak egy ománi vállalattal arról, hogy üzemet hozzanak létre itt 90 milliárd forint értékben, amelyben évi 60 millió liter használt olajat finomíthatnának újra.

A miniszter arról is beszámolt, hogy magyar cégek is szerepet kapnak az ománi piacon az energiagazdálkodás hatékonyabbá, környezetkímélőbbé tételében. A Mol vegyipari fejlesztéseivel részt vesz a fenntartható üzemanyag-ellátás megteremtésében, illetve megoldásokat biztosít a kőolaj-kitermelés hatékonyságának növelése érdekében – tudatta.

Elmondta, hogy a kormány 1,75 milliárd forintos támogatást biztosít egy magyar vállalatnak ahhoz, hogy 3,5 milliárd forintos beruházás keretében napenergia-telepet hozzon létre Ománban.