A szén-dioxid-kompenzációs befektetők megkongatták a vészharangot, miután Fehéroroszország bejelentette, hogy több millió szennyezett egységet tervez bevezetni a kibocsátáskereskedelmi piacra – írta a Bloomberg.

Industry,Metallurgical,Plant,Dawn,Smoke,Smog,Emissions,Bad,Ecology,Aerial
Fotó: Shutterstock

Egy fehérorosz kereskedelmi csoport a terve szerint 2 millió orosz szén-dioxid-kibocsátási egységet értékesítene egy megszűnt ENSZ-programból, amelyet korábban éghajlatvédelmi és kereskedelmi szakértők is kifogásoltak. Az ilyen, kibocsátási egységekként (ERU) ismert jóváírások azonban nincsenek ellenőrizve, és a teljes piacot beszennyezhetik.

Ezeknek a krediteknek nagyon alacsony az integritásuk, és ha bekerülnének a forgalomba, az teret nyitna a visszaéléseknek és a pénzmosásnak

– mondta Lambert Schneider, a szén-dioxid-piacok szakértője. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének adatai szerint tavaly összesen mintegy 2,5 millió ERU-t kellett visszavonni, a fehérorosz program pedig majdnem ugyanennyit vezetne be a piacra.

Vitalij Zolnerovics, a Belarusz Nemzeti Befektetési és Privatizációs Ügynökség kiszolgáló osztályának helyettes vezetője szerint az ERU-kat a tavaly létrehozott BAFTA kereskedelmi szövetség fogja értékesíteni.

A program kifejezetten a szabályozatlan szén-dioxid-kompenzációs piacot célozná meg, amely a BloombergNEF becslése szerint 15 éven belül elérheti az ezermilliárd dollárt.

Pablo Fernandez, az Ecosecurities, egy svájci székhelyű projektfejlesztő és befektető vezérigazgatója azt mondja, hogy a fehérorosz projektet „szürreálisnak” tartja, és arra figyelmeztet, hogy a fejlesztés csak árthat a piacnak, és jelentősen csökkentené a befektetői bizalmat.

Rich Gilmore, a melbourne-i Carbon Growth Partners befektetési menedzser vezérigazgatója szerint azonban ma egyetlen olyan ország vagy neves vállalat sincs, amely ilyen egységeket használna kompenzációs célokra. Szerinte az ilyen típusú ERU-k elavultak, és nagyrészt értéktelenek.