Nemzetközi gazdaság

Újabb hitelt kapott a Világbanktól Ukrajna

Újabb 1,5 milliárd dollárt érkezik Kijevnek a gazdaság helyreállítására, és szociális területekre.

Újabb hitelt adott a Világbank Ukrajnának, az 1,5 milliárd dolláros pénzügyi támogatásért ezúttal a japán kormány vállalt kezességet – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal looks on as he meets with Ireland’s Prime Minister Leo Varadkar, during his visit to Kyiv, on July 19, 2023, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by CLODAGH KILCOYNE / POOL / AFP)
Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke.
Fotó: AFP

A hitelről szóló támogatást pénteken jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A kormányfő azt is elmondta, hogy az összeget – amiért a japán kormány vállalt garanciát – Kijev a szociális védelem megszilárdítására, a rászorulók megsegítésére, illetve az ország gazdaságának helyreállítására fordítja.

Összességében a Világbank – partnereivel együttműködve – 34 milliárd dollárt mobilizált, melyből 22 milliárd dollár már be is folyt az ukrán költségvetésébe

– ismertette az elmúlt hónapok összesített adatait Smihal. A miniszterelnök hozzáfűzte, hogy a Világbank és partnerei azt tervezik, hogy további 8 milliárd dollárt különítenek el ukrajnai programokra.

Kritizálni merte Zelenszkijt, azonnal kirúgták Ukrajna angliai nagykövetét

Vadim Prisztajko összekülönbözött az ukrán elnökkel a britek által küldött támogatások miatt.

 

Világbank Denisz Smihal Ukrajna Japán hitel
Kapcsolódó cikkek