A hollywoodi stúdiók új ajánlatot adtak a május eleje óta sztrájkoló forgatókönyvíróknak, jelezve, hogy lassan már ők is szeretnék látni a munkabeszüntetés végét. A stúdiók többek között a mesterséges intelligenciával és az alkotások streamingszolgáltatókon elért nézettségi adataival kapcsolatban tettek engedményeket.

A tárgyalóasztalnál a stúdiókat képviselő 

AMPTP beleegyezett, hogy a forgatókönyveket továbbra is emberek fogják jegyezni a mesterséges intelligencia helyett, és az írók megismerhetik azt is, hogy alkotásaikat hányan nézték a különböző streamingoldalakon.

SAG AFTRA-WGA  Strike outside Paramount Studios and NetflixMadison Camille Russ, Tim Russ, Adam CroasdellHOLLYWOOD, CA - August 10: Madison Camille Russ, Tim Russ, Adam Croasdell at the SAG AFTRA-WGA  Strike outside Paramount Studios and Netflix at Paramount Studios in Hollywood, California on August 10, 2023. Credit: Faye Sadou/MediaPunch
Fotó: Northfoto

A stúdiók részéről a mielőbbi megállapodást főként a Netflix társ-vezérigazgatója, Ted Sarandos szorgalmazza, akihez újabban a Disney-vezér Bob Iger is csatlakozott. A mintegy 11 500 forgatókönyvírót képviselő WGA május 2-án lépett sztrájkba, mondván, szerződéseik nem tartottak lépést a filmipar változásaival. A múlt hónapban a jóval nagyobb, több mint 100 ezer főt tömörítő színészszakszervezet is beszüntette a munkát, így szinte minden forgatás leállt Hollywoodban – emlékeztet a Bloomberg.

Az AMPTP és a WGA képviselői augusztus 11-én találkoztak, ahol a stúdiók átadták a legújabb ajánlatukat, a labda most az írók térfelén pattog. Az ajánlat része az íróknak jutó jogdíjak több mint 20 százalékos emelése, a bérek növelése és minimális hossz a szerződések időtartamára. Az alapfizetés terén a stúdiók már 5 százalékot emelnének, szemben a korábbi 4 százalékos értékkel. Az írók 6 százalékos emelést szeretnének a hároméves szerződés első évében. A tárgyalások kedden folytatódnak.