Az ausztrál borágazat súlyos túlkínálati problémákkal szembesül, amit a kínai vámok, a túltermelés és a világjárvány idején drasztikusan visszaesett szűk keresztmetszete okoz, s amelynek a megoldása évekbe telhet – írta a Reuters.

Bottles,Of,Red,Wine,On,A,Wooden,Shelf
Fotó: Shutterstock

Országszerte 859 darab 50 méteres úszómedence megtöltéséhez elegendő bort, azaz több mint kétmilliárd liter nedűt tárolnak a raktárakban. Ez a hatalmas készlet lenyomja az árakat, különösen a kereskedelmi vörösborok esetében

– mondta Pia Piggott, a RaboResearch elemzője.

Az ország legnagyobb kereskedelmi partnerével, Kínával 2020-ban romlottak meg a kapcsolatok, miután Ausztrália magyarázatot és vizsgálatot kért a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatban, mire Peking megtorló intézkedésekkel válaszolt – például a borra és az árpára is dömpingellenes vámot vetett ki.

A korlátozások súlyosan érintették a borászokat, a Kínába irányuló export a júniussal zárult 12 hónapban mindössze 8,1 millió ausztrál dollárra (egy ausztrál dollár = 225,7 forint) zsugorodott a 2020 januárjáig tartó 12 hónapban elért 1,2 milliárdos csúcsról, mielőtt a világjárvány kirobbant.

Kína elvesztését szinte lehetetlen ellensúlyozni. Nagy-Britannia, Európa, az Egyesült Államok és Ázsia más részei nem tudják egyik napról a másikra felszívni a borfölösleget

– mondta Lee McLean, az Australian Grape & Wine vezérigazgatója.

A kínaiak, akik hagyományosan lelkes vásárlói az ausztrál nyersanyagoknak, köztük a vasércnek, idén újra nagy tételben vásárolnak szenet és fát délről, s a két ország közötti feszültség enyhült, mióta a balközép Munkáspárt tavaly hatalomra került Ausztráliában.

Az ausztrál árpára kivetett vámok közelmúltbeli eltörlése táplálta a reményt, hogy Kína hamarosan enyhíti az ausztrál borra kivetett ötéves vámokat. Piggott szerint azonban, még ha a vámokat idén el is törlik, és a kínai borfogyasztás helyreáll, az ausztrál borágazatnak legalább két évre lesz szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a többletet, mivel a korlátozások balszerencséjükre egybeestek egy kivételesen gazdag szezonnal.

Több mint két évvel a vámtarifa bevezetése után az ausztrál vörös szőlő kereskedelmi ára jócskán lecsökkent, és a túlkínálat problémái továbbra is fennállnak. Ez nem fog csak a kínai export helyreállításával megoldódni

– tette hozzá az elemző.

A Wine Australia júliusi exportjelentése szerint az ausztrál borexport értékben tizedével, 1,87 milliárd dollárra, mennyiségben pedig 1 százalékkal, 621 millió literre csökkent a június végével zárult 12 hónapban. A Treasury Wine Estates, a világ legnagyobb önálló bortermelője pedig tetemes nyereségcsökkenésről számolt be az alacsony eladások miatt.

A válság egyetlen pozitívuma, hogy a minőségi vörösborok sokkal megfizethetőbbé váltak az ausztrálok számára, és emiatt a belföldi fogyasztás növekedésnek indult.