Ausztrália januárban 60,5 millió ausztrál dollár (közel 13,9 milliárd forint) értékben exportált rezet Kínába az ausztrál kereskedelmi adatok szerint. Peking utoljára 2020 decemberében importálta a vörös fémet Canberrától, amihez hozzá kell tenni: az év eleji szállítmányokat a kínai vámadatok nem tüntetik fel.

(FILES) This undated BHP Billiton handout photo received, 27 July 2006, shows an aerial view of the Olympic Dam copper and uranium mine in South Australia.  Prime Minister Tony Abbott on December 1, opened the door to the use of nuclear energy as Australia faces growing pressure to bring down its greenhouse gas emissions.  Australia is the world's third-ranking uranium producer behind Kazakhstan and Canada but does not use nuclear power, largely due to its abundance of low-cost coal and natural gas reserves, and community sentiment.  AFP PHOTO /BHP Billiton/SkyScans  ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / BHP Billiton/SkyScans" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by AFP / BHP BILLITON/SKYSCANS / AFP)
Fotó: AFP

A távol-keleti óriás 2019-ben több mint egymillió tonna rezet vásárolt Ausztráliától, mintegy 1,67 milliárd dollár értékben, ami a kínai behozatal 5 százalékát tette ki. Peking fokozatosan enyhíti az ausztrál importra – többek között szénre, rézércre és -koncentrátumra, valamint árpára – vonatkozó nem hivatalos korlátozásokat és vámokat, amelyeket 2020-ban vezetett be a két ország közötti kereskedelmi háború közepén – írja a Reuters.

A Scott Morrison vezette konzervatív-liberális kormány ugyanis keményen fellépett Kína ellen, például a Huawei és a ZTE nem szállíthat technológiai berendezéseket az ausztrál 5G-s hálózatokhoz, valamint a koronavírus-járvány kapcsán is élesen bírálta a távol-keleti országot, és felmondta az új selyemutakkal kapcsolatos megállapodásokat. Válaszul Peking több nyersanyag és mezőgazdasági termék behozatalát leállította vagy magas büntetővámokkal sújtotta, valamint óva intette a kínai diákokat attól, hogy ausztrál egyetemeken tanuljanak,

megfosztva az ausztrál felsőoktatási intézményeket egyik fontos bevételi forrásuktól.  

Ausztrália a Kínából érkező késztermékekre (például a papír) vetett ki vámokat, valamint panaszt nyújtott be a WTO-hoz. Tavaly azonban májusban kormányváltás történt, és a munkáspárti Anthony Albanese pragmatikusabb, a gazdasági szempontokat jobban előtérbe helyező külpolitikát folytat elődjénél. A tavaly novemberi G20-csúcson hat év után találkozott először a két ország vezetője, decemberben pedig az ausztrál külügyminiszter a kínai fővárosba látogatott. Februárban a két ország kereskedelmi minisztere online egyeztetett, és Don Farrell kereskedelmitárca-vezető arról beszélt, hogy hamarosan Pekingben fog utazni, bár azt nem tudni mikor.

Ha a korlátozások megszűnnek, a kereskedelemnek idővel vissza kell térnie a korábbi szintre Nick Pickens, a Wood Mackenzie globális bányászati kutatási igazgatója szerint. A két ország már megállapodott abban, hogy három hónapon belül rendezik a Kereskedelmi Világszervezetben a kínai árpavámok miatt kialakult vitát, és Canberra januárban 78 ezer dollár értékben exportált árpát Kínába, 2020 novembere óta először.

A különböző fémek és Kína kapcsolata erősen felpörgött az elmúlt időszakban: nemrég az arany árának drasztikus emelkedése mögött tűnt fel az ázsiai ország, pontosabban az állami szektora. Az arany ugyanis értékállóbb, könnyebben értékesíthető és politikai indokokkal nehezebben befolyásolható instrumentum, mint a dollár, amelyről mindez nem mondható el. Peking a réz után is egyre jobban érdeklődik: a járvány utáni nyitás fellendítette a kínai építőipart, a szegmens rézszükségletei pedig az egekbe nyomták az árfolyamot.

Szankciók alatt álló donyecki cégtől vásárolhatott rezet egy kínai vállalat

Egy csomagolópapír exportjára szakosodott kínai céget kapcsolatba hoztak egy a Donyecki Népköztársaság területén található és nyugati szankciókkal sújtott kohászattal. A Quzhou Nova rezet vásárolhatott az embargó alatt álló vállalattól, bár az érintettek cáfolták az értesüléseket.