A Woodside Energy Group dolgozóit tömörítő szakszervezet vasárnap bejelentette, hogy a tagjainak 99 százaléka megszavazta a sztrájkot, amely akár már szeptember 2-án megkezdődhet a cég nyugat-ausztráliai gázmezőin, és megzavarhatja a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját a világ egyik vezető exportőrénél.

This picture shows the tanker boat "Lalla Fatma N'Soumer" being unloded and delivering LNG (Liquefied Natural Gas) to the uploading dock of Cavaou terminal in Fos-sur-Mer, on June 22, 2023. Cavaou methane terminal, owned by Engie and operated by Elengy, subsidiary company of GRDF, has experienced record activity since the war in Ukraine started. Liquefied Natural Gas mainly comes from Algeria and Qatar, before being regasified there and injected into the network. 25% of the gaz consumed in France arrives here by tanker boats. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Árverseny robbanhat ki Európa és Ázsia között az LNG-ért.
Fotó: AFP

A munkások magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek azokon a platformokon, ahonnan ellátják Ausztrália legnagyobb cseppfolyósító üzemét. 

Az ausztrál törvények szerint a szakszervezeteknek hét nappal a tervezett munkabeszüntetés előtt értesíteniük kell a céget,

de bármikor lefújhatják a sztrájkot, ha sikerül megállapodni. Az értesítés tehát megtörtént, mivel az utolsó tárgyalási fordulóban nem közeledtek az álláspontok.

„A Woodside minden taktikát megpróbált, ami csak eszébe jutott, hogy elkerülje a kollektív tárgyalásokat a dolgozókkal, de végül a vállalatnak nem sikerült fenntartania a neki tetsző status quót, amikor az érvényesül, amit a vállalat mond – hangsúlyozta Brad Gandy, az Offshore Alliance szakszervezet szóvivője egy nyilatkozatban. – Az Offshore Alliance tagjai nem veszik félvállról a munkabeszüntetést, de a Woodside tényleg kevés választást hagyott nekik” – tette hozzá.

A Woodside szóvivője nem kívánta kommentálni a vasárnapi hírt, egy korábbi nyilatkozatra hivatkozva, miszerint a vállalat „továbbra is aktívan és konstruktívan részt vesz az alkufolyamatban”.
Az Offshore Alliance képviseli a Chevron LNG-létesítményeiben dolgozókat is, akik pénteken kezdtek szavazni a sztrájkról; az első eredmények csütörtökre várhatók.

A Woodside és a Chevron gyárai adják a globális LNG-ellátás 10 százalékát, Az esetleg hónapokig tartó munkabeszüntetések felboríthatják a globális gázellátás törékeny egyensúlyát, és ismét megemelhetik a fogyasztói árakat, versenyt robbanthatnak ki Európa és Ázsia között az LNG-ért.