Durvul a kampány Szlovákiában, a nagy esélyesnek tartott Robert Fico korábbi kormányfő antidemokratikus beavatkozással vádolta meg a kormányzópártokat, miután péntek hajnalban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei őrizetbe vették Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt, aki történetesen a Smer listáján a kilencedik helyen szerepel – írja a Bumm.sk felvidéki hírportál.

The Visegrad Group Meeting
WARSAW, POLAND - JULY 21: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) Prime Minister of Slovakia Robert Fico attends the meeting of The Visegrad Group on July 21, 2016 in Warsaw, Poland. The Visegrad Group is an alliance of  The Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia - for the purposes of furthering their European integration, for advancing military, economic and energy cooperation. (Photo by Karol Serewis/Gallo Images Poland/Getty Images)
Robert Fico. Fotó: Getty Images

Gasparon kívül a rendőrök állítólag Roman Stahlt is elfogták, aki többek között a Novinár (újságíró) nyomozócsoport vezetője volt. Az őrizetbe vétel korrupcióval állhat összefüggésben. A gyanúsítottak között van Norbert Bödör is, akit azért nem vettek őrizetbe, mert nem találták otthon. 

Robert Fico, a Smer párt elnöke a NAKA és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) kétségbeesett lépésének és „baromságnak” nevezte Gaspar őrizetbe vételét.

Szerinte nincs más oka annak, hogy ilyen támadást intéznek a legerősebb ellenzéki politikai párt ellen, mint hogy kárt okozzanak a Smernek, és bosszút álljanak Tibor Gasparon, mert szorgalmasan dolgozott azon, hogy leleplezze a NAKA és az ÚSP piszkos ügyeit – idézte a TASR Fico Facebook-bejegyzését. Fico szerint az eset

durva és antidemokratikus beavatkozás a választások menetébe.

A pozsonyi Új Szó szerint Fico szavaira reagálva Ódor Lajos miniszterelnök leszögezte: a rendőrség függetlensége az egészségesen működő társadalom alapja. Kiemelte, hagyni kell, hogy a nyomozók szabadon végezhessék a munkájukat, ugyanakkor hozzátette, fontos lesz, hogy a hatóság a lehetőségek mérten tisztázza az ügy körülményeit. „Hazugság azt állítani, hogy a miniszterelnököt vagy a kormányt bármilyen módon tájékoztatják a zajló nyomozásokról, bármilyen formában részt vesznek bennük, vagy a nyilvánosan hozzáférhető információkon túl is értesülnek a részletekről” – fogalmazott a magyar nemzetiségű miniszterelnök. 

Zuzana Caputová szintén reagált Fico kijelentéseire. Elutasította, hogy előre tudott volna bármilyen rendőrségi akcióról, a Smer elnökének szavait pedig hazugságnak nevezte. Mint mondta, megérti, hogy Fico számára elképzelhetetlen egy olyan rendőrség, amely politikai irányítás és a nyomozásokba való beavatkozás nélkül működik. Hozzátette, az ellenzéki politikusok elleni eljárások minden demokratikus országban érzékeny ügynek számítanak, ezért most különösen fontos, hogy a hatóság elmagyarázza a lépéseit a nyilvánosság előtt, már amennyire a törvény ezt lehetővé teszi.

A rendőrség és az ügyészség azonban egyelőre csak annyit árult el, hogy Gasparékat korrupcióval gyanúsítják.

Így állnak az erőviszonyok másfél hónappal a választás előtt

Július végén mérte meg a Median SK a pártok népszerűségét, a közvélemény-kutatást akkor 21,5 százalékkal Robert Fico pártja, a Smer vezettte, utána következett a Progresszív Szlovákia (17,1 százalék), a harmadik a Hlas (12,1), negyedik pedig a Republika (9,7) volt.

Tehát biztosan koalíciós kormányzásra kényszerül a győztes, a legnagyobb valószínűsége egy Smer–Republika–SNS, Smer–Hlas–Sme rodina vagy a PS–SaS–Demokrati összetételű kabinetnek van.

A mandátumokat tekintve a 150 fős parlamentben a Smer kapna 40 helyet, a PS 32-t, a Hlas 23-at, a Republika 18-at, a Sme rodina 14-et, az SaS 12-t, a KDH pedig 11-et.