Nemzetközi gazdaság

Határsértő helikopterek miatt esett egymásnak Minszk és Varsó

Lengyelország Fehéroroszországot vádolja, a belorusz külügy cáfol. Varsó megerősíti a közös határt.

Fehéroroszország csütörtökön megosztotta Lengyelországgal azokat a légi helyzetjelentéseket, amelyek megcáfolják azokat a vádakat, amelyek szerint fehérorosz katonai helikopterek megsértették a lengyel határt – jelentette a fehérorosz védelmi minisztérium.

DUBROVICHI, RYAZAN, RUSSIA - AUGUST 6, 2016: Kamov Ka-52 Alligator RF-91336 (NATO code name: Hokum B) attack helicopter of russian air force at Dubrovichi shooting range.
Fotó: Shutterstock

A védelmi tárca a külügyminisztériummal együtt részletes légi helyzeti adatokat mutatott be a lengyel félnek a fehérorosz és lengyel repülőgépek augusztus 1-jei repüléseivel kapcsolatban. Szerintük ezek az adatok megerősítik, hogy nincs alapja a fehéroroszokat az államhatár megsértésével vádolni – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

A fehérorosz fél álláspontja szerint a légierő és a légvédelem helikopterei 150-200 méteres magasságban hajtottak végre repüléseket, és soha nem közelítették meg az államhatárt 1900 méternél közelebb. A tárca kiemelte, hogy egy lengyel Mi–2-es helikopter ugyanakkor mindössze 200 méterre repült a határtól.

A védelmi minisztérium azt írja, hogy a lengyel felet megfelelően értesítették a tervezett helikopteres repülésekről.

Nyilvánvalóan teljesen logikátlan bármilyen provokatív akciót kockáztatni olyan helyzetben, amikor a másik fél szigorúan szemmel tartja a repülőgépek mozgását

– írta a belorusz tárca közleménye. Hozzátették, hogy a repülési művelet alatt a fehérorosz pilóták kapcsolatban álltak a lengyel féllel, amelynek semmilyen követelése nem volt.

A lengyel kormány kedden számolt be arról, hogy két fehérorosz helikopter átlépett Lengyelország légterébe Bialowieza közelében. Ennek kapcsán a lengyel külügyminisztérium bekérette a fehérorosz ideiglenes varsói ügyvivőt. Varsó szerint a helikopterek nagyon alacsony magasságban lépték át a határt, ami megnehezíti a radarkövetést, emiatt a légügyi parancsnokság nem is regisztrált határsértést. Minszk alaptalannak és erőltetettnek nevezte a lengyel vádakat. A tárca szerint a vádak csupán újabb ürügyként szolgáltak a lengyel vezetés számára, hogy fokozza a katonai személyzet és felszerelés mozgósítását Lengyelország és Fehéroroszország határzónájába.

Évtizedes trükköt másolva érték el az ukrán drónok Moszkvát

Két csaknem egymást követő napon támadtak a feltételezhetően Ukrajnából indított drónok, mindkétszer mintegy ezer kilométert tettek meg.

 

 

helikopter államhatár Fehéroroszország Lengyelország
Kapcsolódó cikkek