A hollywoodi stúdiók és streamingszolgáltatók lobbiszervezete (AMPTP) helyi idő szerint kedd este nyilvánosságra hozta legfrissebb ajánlatát a forgatókönyvírók szakszervezete (WGA) számára. A legújabb ajánlat számos engedményt tartalmaz, és az AMPTP azt reméli, hogy azt megismerve a szakszervezeti tagok a tárgyalódelegációjuk ellen fordulnak, segítve a munkabeszüntetés végét.

A stúdiók egyebek között garantálnák a foglalkoztatás minimális idejét, nagyobb beleszólást adnának a generatív mesterséges intelligencia használata terén az íróknak, és emelnék a béreket és az íróknak járó jogdíjakat is, valamint negyedévente betekintést nyújtanának az alkotóknak a sorozatok és más műsorok streamingen elért nézettségébe.

NEW YORK, UNITED STATES - AUGUST 22: Members and supporters of WGA and SAG-AFTRA maintain the picket line outside HBO and Amazon during the National Day of Solidarity on August 22, 2023 in New York City, United States. Members of SAG-AFTRA, Hollywood’s largest union which represents actors and other media professionals, joined the strike of WGA (Writers Guild of America) workers in the first joint walkout against the studios since 1960. The strike has shut down Hollywood productions completely with writers in the third month of their strike against the studios. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Fatih Aktas / AFP

Az ajánlat nyilvánosságra hozatala az iparági cégvezetők és a szakszervezeti vezetők keddi találkozóját követi, amelyen nem született megállapodás. Ha a felek nem tudnak hamarosan dűlőre jutni, akkor a 2023–24-es televíziós szezon és számos mozifilm sorsa is veszélybe kerülhet. 

Az AMPTP elnöke, Carol Lombardini szerint az ajánlat orvosolja a forgatókönyvírók legfontosabb sérelmeit, és a szervezet mélységesen elkötelezett a sztrájk befejezése mellett.

A szakszervezeti vezetőkkel való tárgyaláson részt vett a The Wall Street Journal információi szerint a Disney-vezér Bob Iger, kollégája a Warner Bros. Discoverytől, David Zaslav, a Netflix társ-vezérigazgatója, Ted Sarandos és az NBCUniversal Studio Group elnöke.

A találkozó után a WGA azt írta a tagjainak, hogy a megbeszélés célja nem az volt, hogy megállapodjanak velük, hanem hogy a csoportot behódolásra bírják. A tárgyaláson elmondták, hogy az ajánlat miért nem elégséges, és miért nem védi meg az írókat azoktól az egzisztenciális gondoktól, amelyek a szervezetet sztrájkra sarkallták.

Noha a sztrájk még májusban indult, a tárgyalások csak augusztus 11-én kezdődtek újra a WGA és AMPTP között, miután már a színészszakszervezet is beszüntette a munkát. Azonban a gyors megállapodás reménye hamar szertefoszlott, és mind a két fél azzal vádolja a másikat, hogy az nem kíván tisztességes alkut kötni. 

A stúdiók már pénteken nyilvánosságra akarták hozni az ajánlatot, de bíztak benne, hogy azt a szakszervezeti vezetők szavazásra bocsátják. Ennek elmaradása után döntöttek a nyilvánosság mellett, azt remélve, hogy a szakszervezet tagjai nyomást gyakorolnak a tárgyalóbizottságra az ajánlat elfogadása érdekében.

Az AMPTP szerint három év alatt 13 százalékos béremelés, valamint a producerként is működő írók számára az első évben 15 százalékos béremelés is található az ajánlatukban, ahogy a nagy költségvetésű streamingre készült alkotások utáni globális jogdíjak is nőnének 21,5 százalékkal. Elfogadták a WGA követelését a minimális stáblétszámmal és a munkaidő garantált hosszával kapcsolatban, igaz, a számok ezekben az esetekben a szakszervezeti követelések alatt maradtak. A streaming nézettségének megismerése ugyanakkor csak a következő szerződés tárgyalásakor segítheti az írókat.