Bort iszik és vizet prédikál az állami apparátusban még hónapokkal ezelőtt megszorításokat foganatosító román kormány. A bukaresti kabinet májusban fogadott el sürgősségi rendeletet a költségvetési kiadások lefaragásáról, amelynek révén egymilliárd euróval remélik csökkenteni az elszabadult államháztartási deficitet. Azóta már tárgyalásokba bocsátkoztak az Európai Bizottsággal is a hiánycél felülvizsgálata érdekében.

Bucharest,,Romania,-,November,26,,2019:,Mircea,Ciolacu,Is,The
Marcel Ciolacu miniszterelnök eltökélt, érvényt akar szerezni a létszámstopnak.
Fotó: LCV

A takarékossági intézkedések keretében létszámstopot vezettek be év végéig a közszférában, és leszögezték: a megüresedett közalkalmazotti állások betöltésére kizárólag a kormány jóváhagyásával lehet pályázatot kiírni.

Július 1-jétől nem lehet állásokat meghirdetni a közszférában, 

kivételt képeznek azok a munkahelyek, amelyek egyedinek számítanak, speciális szaktudást igényelnek. Rendkívüli és indokolt esetben a kormány jóváhagyásával felvételt hirdethetnek a központi és helyi állami intézmények, ha az újonnan alkalmazottak bérköltsége beleilleszkedik az intézmények számára meghatározott személyzeti kiadási keretbe.

A kormányrendeletben rögzített megkötésekkel ellentétben egyáltalán nem lehetetlenültek el az alkalmazások, sőt folyamatosan bővül a közalkalmazottak száma Romániában. A legfrissebb adatok szerint júniusban 490-nel nőtt a közszférában foglalkoztatottak száma az országban, és a teljes létszám elérte az 1 284 199-et. 

Az alkalmazottak tényleges száma azonban ennél is magasabb volt a hatodik hónapban, mivel a csaknem félezres bővülés nem tartalmazza a nyugdíjazás, felmondás nyomán vagy egyéb okokból megüresedett tisztségek betöltését. Ezt megelőzően, májusban sokkal látványosabb volt a bővülés, akkor 4395 új közalkalmazotti poszt jött létre.

Noha évek óta tudott, hogy a látványosan hízó államapparátus egyre nagyobb tehet a költségvetésnek, és az ágazat átfogó reformra szorul, a mindenkori kormányok előszeretettel hizlalták a közszférát. A Profit.ro gazdasági-pénzügyi portál cikke szerint 

a júniusban leköszönt Nicolae Ciuca vezette kabinet havonta átlagosan 1383 új közalkalmazottnak adott munkát a mandátuma alatt, azt megelőzően a Florin Citu nevével fémjelzett kormány 835-tel, míg a többi kabinetek több mint 1300-zal gyarapították a közalkalmazottak létszámát havonta.

Az ágazat megreformálásának igénye egyébként nyilatkozatok szintjén ismét felmerült. Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök a napokban egy tévéinterjúban rámutatott, mindenkinek egyértelmű, hogy a közszférában reformra van szükség, eddig azonban senki nem akarta ezt felvállalni. 

Itt az aktuális balek, aki felvállalja ezt a népszerűtlen feladatot

– fogalmazott a román kormányfő. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy számos azonos tevékenységi és hatáskörrel rendelkező közintézmény működjön Romániában, a rémségek házaként működő, lakóit kizsákmányoló öregotthonokat övező botrányokhoz hasonló válságok idején pedig rendre kiderül, hogy egyik sem végzi a munkáját.

Bucharest,,Romania,-,May,18,,2015:,Tourists,Visiting,And,Having
BUCHAREST, ROMANIA - MAY 18, 2015: Tourists Visiting And Having Lunch At Outdoor Restaurant Cafe Downtown Lipscani Street, one of the most busiest streets of central Bucharest.
A havi 770 ezer forintnyi lejnél többet keresőktől meg fogják vonni az üdülési csekket.
Fotó: Shutterstock

Ciolacu a lemondását és előrehozott választások kiírását is belengette, ha liberális koalíciós partnerei nem támogatják az állami kiadások lefaragására és a költségvetési bevételek növelésére irányuló reformcsomagját. Leszögezte, hogy egyetlen közalkalmazott bére sem fog csökkenni a kormánya által tervezett további költségcsökkentések bevezetésével. 

Viszont egyebek között megszüntetik azt a gyakorlatot, hogy számos vezető beosztású közalkalmazott megüresedett álláshelyek felett „őrködik”, ugyanakkor például megvonják az üdülési utalványt a havonta 10 ezer lejnél (1 lej 77 forint) többet kereső közalkalmazottaktól. A bukaresti balliberális kabinet a tervek szerint augusztus végéig fogad el újabb rendeletet az állami költségek lefaragásáról.