Németország gazdasági minisztere kedden kijelentette, hogy Berlin áttörést ért el az Európai Bizottsággal az új hidrogén- és gázerőművekről folytatott tárgyalásokon, ám arról még nem sikerült megállapodni, hogyan fogják támogatni ezeket – írta a Reuters.

Summer trip by Federal Minister of Economics Habeck
11 July 2023, Hesse, Hofheim am Taunus: Robert Habeck (M, Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, inspects production during a visit to Solarnative, a manufacturer of micro inverters. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck német gazdasági miniszter.
Fotó: AFP

Robert Habeck gazdasági miniszter Hamburgban újságíróknak elmondta, hogy a két fél sikeresen megállapodott Németország új, összesen 8,8 gigawatt teljesítményű hidrogénerőműveiről, amelyek kezdetben földgázzal működnének, majd legkésőbb 2035-ig csatlakoznának a blokk hidrogénhálózatához. A kapacitást ezen felül még 15 gigawattal bővítenék, ha sikeres a most bejelentett fejlesztés.

Németország célja, hogy hidrogén- és gázerőművekkel fedezze a szél- és napenergia-ellátás hiányosságait, ezek állami finanszírozásáról azonban még vitában áll Brüsszellel.

Berlin azt szeretné, ha a jövőbeli erőművek támogatásáról a dekarbonizációs projektekre vonatkozó iránymutatások alapján állapodnának meg, ami gyorsabb uniós jóváhagyást és több pénzt garantálna. Az Európai Bizottság azonban azt akarta, hogy ezek az iránymutatások csak a tisztán hidrogénüzemekre vonatkozzanak, a gázt pedig teljesen kizárnák a programból.

A nagy gyártók az elmúlt években erőteljesen népszerűsítették a gázt mint átmeneti üzemanyagot, mivel elégetésekor kisebb kibocsátást eredményez, mint a szén, de a környezetvédők ellenálltak ennek a törekvésnek.

A BDEW nemzeti közüzemi lobbicsoport üdvözölte az első megállapodást, de azt mondta, hogy még tisztázni kell, hogy a támogatások konkrétan hogyan épülnek fel.

A központi elemekről és iránymutatásokról szóló megállapodás még nem jelent jogilag biztos alapot ahhoz, hogy a beruházási döntéseket időben meg lehessen hozni

– mondta Kerstin Andreae, a BDEW ügyvezető igazgatója. A pályázatokat egy jövőbeli piaci kialakításhoz kell igazítani – például egy olyan kapacitáspiachoz, amely a keresleti csúcsok kielégítésére megbízható áramellátást biztosít –, a hidrogénre képes erőművek támogatásának pedig teljesítményalapúnak kell lennie – tette hozzá Andreae.

Habeck szerint a kormány már idén nyáron ki tudja állítani az erőművi stratégiáját, amelyről az EU-val és az ágazat szereplőivel is konzultálni fog, mielőtt elindítaná a pályázati eljárást.

Németország a szén 2030-ig történő fokozatos kivezetését szorgalmazza, és erről már megállapodott a nyugat-németországi RWE-vel. A kelet-németországi ellátásbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak azonban megakasztották a hasonló megállapodás megkötéséről szóló tárgyalásokat.