A lengyel kormány három olyan klímaváltozás elleni jogszabály megsemmisítését kéri az Bíróságától, amelyek igencsak hátrányosan érintik az országot – derült ki az Európai Bizottság hétfő közleményéből. 

View,Of,The,Brown,Coal,Opencast,Mine,And,Turow,Power
Lengyelország ahelyett, hogy bezárná, inkább meghosszabbítja az egyik turowi szénbányájának üzemidejét.
Fotó: Lukasz Barzowski

A kifogásolt jogszabályok közt van egy idén elfogadott rendelet, amellyel az unió 2035-től megtiltja a területén az olyan új autók értékesítését, amelyek szén-dioxidot bocsátanak ki. A lengyelek szerint a karbonsemlegesség elérése a mobilitás terén túlzott terhet ró az európai polgárokra és az európai autóipari vállalatokra. A jogi kifogás érinti azt az uniós rendelkezést is, amely az országok kibocsátáscsökkentési céljait rögzíti. Lengyelország szerint az ebben foglaltak veszélyeztetik az energiabiztonságát. A kormánynak ugyancsak ez a problémája a harmadik jogszabállyal is, ami az unió szén-dioxid-piacának reformját célozza. A lengyelek szerint ez csökkenheti a szénbányászatban foglalkoztatottak számát, és növekedhet a társadalmi egyenlőtlenség.

A lépés megértéséhez fontos tudni, hogy Lengyelország az energiája mintegy 70 százalékát szénből állítja elő.

A lengyel kormány az Európai Unió Bíróságától mindhárom jogszabály megsemmisítését kéri. 

Habár a rendeleteket a tagállamok minősített többsége elfogadta, Lengyelország szerint egyhangú jóváhagyást kellene alkalmazni az olyan kérdésekben, amelyek hatással lehetnek az egyes országok energiaszerkezetére. A jogi kifogásaikat a lengyelek még júliusban előterjesztették az Európai Unió Bíróságának. Az Európai Bizottság, az unió legfőbb végrehajtó szerve, erre egyelőre nem reagált.

Jogszabályi szinten az egyik legambiciózusabban az Európai Unió lép fel az éghajlatváltozás ellen.

A szervezet arra ösztönzi a tagállamokat, hogy felhasználásával segítsenek az állampolgároknak és vállalatoknak a tiszta energiába való befektetéshez. Az integráció célja, hogy a számlák csökkentése mellett az egészségre ártalmas légszennyezést is mérsékelje.

Az unió az Igazságos Átmenet Alapjában 17,5 milliárd eurót szán a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására úgy, hogy közben támogatja az érintett közösségeket, különösen a munkavállalók átképzését. Az alap legnagyobb részét Lengyelországnak szánják. Brüsszel azonban korábban arra figyelmeztetett, hogyha a lengyel kormány valóban 2040-ig meghosszabbítja egy turowi szénbányája élettartamát, akkor az a régió eleshet a pénztől – emlékeztetett a Reuters.

Magyarország lehet az uniós klímavédelmi csomag nagy vesztese

A Fit for 55 néven ismert európai uniós klímavédelmi csomag, amely az uniós károsanyag-kibocsátás legalább 55 százalékos csökkentését írja elő, hozzájárul a nemzetközi éghajlatváltozási jogszabályban vállalt uniós kötelezettségek végrehajtásához, és az EU jó úton halad afelé, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon – jelentette ki Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.