Alekszej Miller, az orosz Gazprom gázipari óriásvállalat vezérigazgatója csütörtökön konkrét számadatok közlése nélkül kijelentette, hogy a kínai gázimport az idei növekedésének több mint felét az orosz vállalatnak köszönheti.

Moscow,,Rus,,February,2022:,Flag,With,The,Gazprom,Logo,Waving
Fotó: Shutterstock

A Gazprom – főként Európába irányuló – földgázexportja tavaly csaknem a felére csökkent, miután a Nyugat gazdasági szankciókkal válaszolt a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai akcióra, valamint a Balti-tenger alatti Északi Áramlat gázvezetékeken történt megmagyarázhatatlan robbantásokra. Oroszország ezért az olajexportot Ázsiába és más régiókba irányította át.

Miller a Gazprom Telegram-csatornáján közzétett nyilatkozatában hozzátette: a földgázfogyasztás Európában már második éve csökken. Kiemelte: 2022-ben 56 milliárd köbméterrel, az idei év első nyolc hónapjában pedig további 26 milliárd köbméterrel esett vissza a kereslet.

Eközben azt látjuk, hogy a kínai gázpiac növekszik, az ázsiai ország gázimportja az idei év nyolc hónapja alatt jelentős mértékben nőtt – és a kínai piacra érkező növekedésének több mint felét a Gazprom biztosította

 – tette hozzá Miller.

Oroszország a Power of Siberia gázvezetéken keresztül szállítja a gázt Kínába , az ezen keresztül történő tavaly elérte a 15 milliárd köbmétert, és a tervek szerint ez 2023-ra 22 milliárd köbméterre emelkedik. 

Elapadt a Gazprom profitja

A Gazprom nyeresége az idei első fél évben a leggyengébb volt a koronavírus sújtotta 2020 óta – derül ki az orosz vállalkozás kedden közzétett negyedéves jelentéséből. Az első fél évben 296,2 milliárd rubel (3,1 milliárd dollár) profitot termelt a társaság, szemben a tavalyi 2500 milliárd rubeles nyereséggel, ráadásul az idei második negyedév már valójában 18,6 milliárd veszteséget hozott a földgáztermelőnek.