Cégvilág

Elapadt a Gazprom profitja

Sőt, a második negyedévben már veszteséges volt az orosz földgáztermelő.

A Gazprom nyeresége az idei első fél évben a leggyengébb volt a koronavírus sújtotta 2020 óta – derül ki az orosz vállalkozás kedden közzétett negyedéves jelentéséből. Az első fél évben 296,2 milliárd rubel (3,1 milliárd dollár) profitot termelt a társaság, szemben a tavalyi 2500 milliárd rubeles nyereséggel, ráadásul az idei második negyedév már valójában 18,6 milliárd veszteséget hozott a földgáztermelőnek.

Gazprom,Logo,On,The,Building,Facade,And,Corporate,Flags,Waving
Fotó: Shutterstock

A profit visszaesése mögött megtalálhatjuk az Európa felé csökkenő szállításokat és a gázárak zuhanását egyaránt, bár az utóbbit részben ellensúlyozta a növekvő Kína felé tartó forgalom – mondta el Famil Szadigov vezérigazgató-helyettes.

Azonban a kínai szállítások az Európában kieső mennyiségnek csak a töredékét teszik ki. Idén csővezetéken keresztül a Gazprom mintegy 22 milliárd köbméternyi gázt küldhet Kínába, míg 2021-ben, az utolsó, háború előtti évben 177 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Európába. A Nyugatra irányuló idei forgalom pedig a Bloomberg számításai szerint még mindig a kínai több mint duplája, 51 milliárd köbméter lehet. Kínába tavaly még csak 15,5 milliárd köbméter földgázt küldött vezetéken a Gazprom.

 

Európa szállítás gáz Kína Gazprom
Kapcsolódó cikkek