BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
airport london

Napokig elhúzódhat a brit légi közlekedési káosz – Budapest sem ússza meg

Várhatóan napokig eltart a brit légi közlekedési káosz, amit a légi forgalmi irányítás központi meghibásodása okoz. Több száz járat késéssel indult és érkezett az Egyesült Királyság repülőterein, míg ugyancsak több százat töröltek. Így történt több Budapestre érkező és onnan induló járattal is.

Mark Harper brit közlekedésügyi miniszter szerint napokig tarthatnak a fennakadások az országba érkező és az onnan induló járatok esetében. A miniszter igyekezett mindenkit megnyugtatni, a kormány szerint a technikai problémát nem kibertámadás okozta. Harper azt tanácsolta az utasoknak, hogy olvassák el a légi közlekedési hatóság útmutatásait, hogy tisztában legyenek a fogyasztói jogaikkal. 

airport london
Több tízezren ragadtak a reptereken az Egyesült Királyságban légi forgalmi irányítási probléma miatt.
Fotó: AFP

A jogszabályok szerint óriási késések esetén a légitársaságok kötelessége gondoskodni az utasok élelmiszer-ellátásáról és szállásbiztosításáról. Járattörléskor pedig az utasoknak fel kell ajánlani a visszatérítés és a legkorábban adandó alkalommal való utazás lehetőségeit – számolt be a BBC.

Ahogyan hétfőn beszámoltunk róla, az Egyesült Királyság légi forgalmi irányításában központi műszaki hiba lépett fel hétfő reggel. A probléma a repülési tervek automatikus feldolgozását érinti, ami miatt annak kiküszöböléséig az adatokat kézzel viszik fel a rendszerbe. Mivel ez a módszer lassabb, több járatot törölni kellett, és annál is többet késéssel indítottak. 

A légitársaságok azonnal próbáltak az új felálláshoz alkalmazkodni annak érdekében, hogy minél több utast eljuttathassanak a célig, ám az is időbe tellett, mivel a repülőgépek és azok személyzetei nem feltétlen ott voltak, ahol az új helyzet megkívánta.

A probléma több száz járatot érintett csak hétfőn. 

A Heathrow-ról induló járatok 64 százaléka késéssel kezdte meg az útját, a járatok 25 százalékát pedig törölték. A Gatwick repülőtéren ez a két arány 60, illetve 35 százalék volt. 

Az érkező repülőjáratok esetében a Heathrow-ra az összes gép 18 százaléka késéssel landolt, 29 százaléka pedig meg sem érkezett. Ez a Gatwick reptéren 34, illetve 30 százalék volt hétfőn a Flightradar24 repüléskövető webhely szerint.

A fennakadás magyarokat is érint. Például a Ryanair menetrend szerint Londonból Budapestre 10.15-kor érkező, valamint a British Airways 10.55-kor érkező járatát is törölték. A két légitársaság nem sokkal később a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről visszafelé is indítana járatokat, de a fennakadások miatt azokat is törölték.

A Heathrow és a Luton repterek hétfőn késő este azt közölték, hogy a menetrendben továbbra is jelentős fennakadások lesznek, a Gatwick repülőtér viszont már arra számított, hogy kedden minden a szokásos szerint alakul. Igaz, 

mindhárom reptér, valamint a közlekedésügyi miniszter is azt tanácsolta az utasoknak, hogy az odaindulásuk előtt tájékozódjanak a járatuk állapotáról a légitársaságuknál.

A Cirium légi közlekedési adatszolgáltató cég adatai alapján a tervek szerin hétfőn 3049 járat indult volna az Egyesült Királyság repülőtereiről, és 3054 járatnak kellett volna érkeznie.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.