Nemzetközi gazdaság

Nem csillapodnak a kedélyek: Varsó újabb kétezer katonát vezényel a fehérorosz határra

A Wagner-zsoldosok Fehéroroszországba érkezése óta egyre nagyobb az aggodalom Lengyelországban. Varsó a határ megerősítésén munkálkodik.

Lengyelország újabb 2000 katonát küld a Fehéroroszországgal közös határának megerősítésére – jelentette be szerda este a lengyel belügyminiszter-helyettes. A tárcavezető, Maciej Wasik hozzátette, hogy ez a létszám a duplája annak, amit az ország határőrsége kért, az erősítés két héten belül megérkezik a helyszínre – írta a PAP lengyel állami hírügynökségre hivatkozva a The New York Times.

KRAKOW, POLAND - AUGUST 1: Soldiers of the Polish Army on Matejki Square during the 79th anniversary of the outbreak of the Warsaw Uprising on August 1, 2023 in Krakow, Poland.On the 79th anniversary of the Warsaw Uprising, ceremonies commemorating this event were held in Krakow. In St. Mary's Basilica, a holy mass is reflected in the intention of the homeland and soldiers who died for freedom, and then wreaths were laid at the Tomb of the Unknown Soldier at Matejko Square. During the uprising, 16,000 to 18,000 Home Army soldiers and 150,000 to 180,000 civilians died. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó:  Klaudia Radecka / AFP

Habár Maciej Wasik azt nem részletezte, hogy mi indokolta a döntést, a további katonákat egyértelműen azért vezérik át, mert a NATO-tag Lengyelországban egyre nagyobb az aggodalom az orosz Wagner csoport zsoldosainak jelenléte miatt a szomszédos Fehéroroszországban.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az előző héten arról nyilatkozott, hogy információi szerint 4000 Wagner-zsoldos tartózkodik a szomszédos országban. A kormányfő felhívta a figyelmet a Fehéroroszországba áthelyezett zsoldosok által elkövetett esetleges provokációkra és szabotázsakciókra. Morawiecki beszéde azután hangzott el, hogy két fehérorosz helikopter megsértette a lengyel légteret, ami tovább fokozta a térségben az egyébként sem kicsi feszültséget.

Minszk egyelőre nem kommentálta Varsó mozgósítással kapcsolatos bejelentését.

A színfalak mögött Lengyelország területeket csatolna el Ukrajnától – ezt állítja az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu nyíltan beszélt arról az összeesküvés-elméletről, hogy a lengyelek Nyugat-Ukrajna megszállására készülnek. A finn NATO-csatlakozás kapcsán válaszlépéseket ígért.

 

 

wagner-csoport Maciej Wasik Fehéroroszország Lengyelország határőrség
Kapcsolódó cikkek