Közélet

A színfalak mögött Lengyelország területeket csatolna el Ukrajnától – ezt állítja az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu nyíltan beszélt arról az összeesküvés-elméletről, hogy a lengyelek Nyugat-Ukrajna megszállására készülnek. A finn NATO-csatlakozás kapcsán válaszlépéseket ígért.

A lengyel hatóságok azt tervezik, hogy Nyugat-Ukrajna számos régióját elfoglalják – erről is beszélt az orosz védelmi miniszter szerdán a minisztérium irányítótestületében. Szergej Sojgu szerint ezeket az ukrán területeket Varsó mindig is lengyelnek tekintette.

Victory Day parade in Moscow
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Lengyelország nyugat-ukrán területeket foglalna el. Fotó: Gavriil Grigorov / Szputnyik / Kremlin Pool

Úgy fogalmazott, hogy egy úgynevezett lengyel–ukrán összeköttetés jönne létre hivatalosan Nyugat-Ukrajna biztonsága érdekében, de valójában „a terület későbbi megszállása a cél”. Sojgu azt is hosszasan taglalta, hogy Lengyelország a legerősebb hadsereget kívánja létrehozni Európában, ezért vásárolja meg a legújabb NATO-technikát, illetve rendel nagy tételben Dél-Koreától. Azt sem felejtette ki a teóriából, hogy Lengyelország régóta az Egyesült Államok russzofób politikájának legfontosabb eszköze.

Nem először hangzik el magas rangú orosz vezetőtől az ukrajnai lengyel megszállás vádja. Korábban, 2022 decemberében Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt arról, hogy Nyugat-Ukrajnát Lengyelországhoz csatolhatják. Akkor ki is adta utasításban az orosz különleges szolgálatoknak, hogy kövessék Varsó minden ukrán vonatkozású lépését.

Szergej Sojgu ezúttal nemcsak ezt a konteót ismételte el, hanem Finnország NATO-csatlakozására is kitér. Kijelentette, hogy Oroszország megerősíti katonai jelenlétét a nyugati határainál, miután arra számít, hogy jelentős NATO-erőket és fegyvereket telepítenek Finnországba, így pedig kritikus orosz célpontok is elérhetővé válnak. „A kollektív Nyugat proxyháborút folytat Oroszország ellen. Komoly destabilizálós tényező Finnország NATO-belépése és Svédország jövőbeli csatlakozása. Az orosz katonai biztonságot fenyegető lépések megfelelő választ igényelnek. Megvitatjuk a semlegesítésükhöz szükséges intézkedéseket, és meghozzuk a megfelelő döntéseket” – jegyezte meg. 

Arra is kitért, hogy tavaly február, tehát az orosz–ukrán háború kitörése óta két és félszeresére nőtt a Kelet-Európában állomásozó, a régión kívülről érkező katonai egységek száma, és már összesen a 30 ezer fős állományt közelítik.

Pusztító erejű robbanás Moszkva mellett – Senki nem tudja, mi történt

Egy csődbe ment cég telephelyén ütött ki tűz az orosz főváros közelében. Pirotechnikai anyagokat tároltak, legalább ötvenen megsebesültek.

 

Ukrajna Lengyelország Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek