A német kormány várakozásai szerint a gázárak legalább 2027-ig magasak maradnak, ezért további sürgősségi intézkedésekre lesz szükség – derül ki a kabinet szerdán jóváhagyott jelentéséből.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A június végi határidős árak alapján a kormány számára készített elemzésében a német gazdasági minisztérium arra jutott, hogy a következő hónapokban nagyjából 50 euróra nőhet megawattóránként a földgáz jegyzése az európai nagykereskedelmi piacon.

A szakértői feltételezések szerint az áralakulás ezt követően lassan normalizálódik, és csak négyéves távon tér vissza a válság előtti szintre. A kormányzati prognózis amúgy egybecseng a német gáztároló-üzemeltetők becslésével, akik 2027 elejéig számolnak a gázhiány kockázatával.

Az irányadó, szeptemberi teljesítésű holland TTF-gázárakra, vagyis az európai gáz benchmarkjára kötött határidős ügyletek szerdán délután fél egy körül 38 euró fölött köttettek, míg 2008 és 2021 júniusa közötti időszak árátlaga 19,4 euró volt.

A legerősebb európai gazdaság volt az egyik legnagyobb kárvallottja az orosz gázszállítások tavalyi korlátozásának – véli a Bloomberg, és ezért a kormányjelentés szerint Berlinben továbbra is árgus szemmel figyelik a piaci fejleményeket, hogy az újabb lehetséges problémákat idejekorán felismerjék.

A kockázatok csökkentését célzó intézkedések között szerepel egyebek között a fokozott használata, az LNG-terminálok bővítése és a hidrogén-infrastruktúra kiépítése is.

A szeptemberi határidős földgáz árának alakulása 3 hó
 

A német kormány eddig idén 22,7 milliárd euró áram- és gáztámogatást fizetett ki a fogyasztói terhek enyhítésére, ám végleges számok csak év végére várhatók. Az ipari nagyfogyasztók 6,4 milliárd euró állami támogatást kaptak a német gazdasági minisztérium szerint.