Pénz- és tőkepiac

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék, a gázárral gáz van

Az olaj és az arany ára csökkent, a gázár azonban jelentősen megugrott kedden. Az utóbbi nem szokott jót tenni a forint árfolyamának sem.

Gyengüléssel zárták a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék.

Display of Stock market quotes with city scene reflect on glass
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE 100 mutató 1,57 százalékos, a frankfurti DAX index 0,85 százalékos mínusszal zárta a keddi kereskedést, a párizsi CAC 40 index 1,10 százalékkal gyengült. Az euróövezeti EuroStoxx 50 index 0,99 százalékkal csökkent.

Az európai tőzsdezárás után (17.45 óra körül) New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,71 százalékos, az S&P 500-as index 0,73 százalékos mínuszban, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,63 százalékos veszteséggel állt. Az amerikai befektetők kockázatvállalási hajlandóságát visszavetette, hogy Chris Wolfe, a Fitch Ratings elemzője a CNBC-nek nyilatkozva kifejtette: a piac annak idején érdemben nem reagált arra, hogy a Fitch Ratings júniusban rontotta az amerikai bankszektor helyzetére vonatkozó értékelését, azonban még egy leminősítés arra kényszerítené az intézetet, hogy újraértékelje az általa vizsgált több mint hetven amerikai bank besorolását.

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 2,11 százalékkal, 84,39 dollárra csökkent.

Az arany ára unciánként 0,22 százalékkal 1939,65 dollárra süllyedt.

Az európai gázár jelentősen emelkedett. A TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, szeptemberi határidős jegyzésében 1 megawattóra 39,6 eurón állt 17:45 körül, mintegy 15 százalékkal magasabban az előző napi záróértékénél. A gázár három hónapja 34,79 eurón, egy éve 199,68 eurón zárt. Tavaly augusztusban rekordszinten, 346,52 eurón is jegyezték. 

A földgáz árának emelkedése gyakran nem tesz jót a forint árfolyamának sem. Nem ez volt az egyetlen negatív tényező kedden, és a forint gyengült , a régió többi devizájával együtt, miközben a magyar indexe sem érte el a remélt rekordot.

Hetek óta nem látott esés sújtja a tőzsdéket, és elodázza a hazai részvények csúcsdöntését

Aggódnak a befektetők, hogy tartósan magas szinten ragadhatnak a kamatok. A magyar tőzsde az elmúlt napokban felülteljesítő volt, még a csúcsdöntés is benne volt a pakliban, egyelőre hiába.

 

 

Fitch Ratings CAC-40 amerikai bank
Kapcsolódó cikkek